Hét izgalmas krimi az őszi napokra


het-krimi-olvasoterem

Az ősz beköszöntével sokan vágynak egy jó kis borzongásra, ha könyvekről van szó. Az Olvasóterem.com hét krimit szedett csokorba, amelyek biztosan nem okoznak csalódást a műfaj rajongóinak.

James Delargy: 55 (Maxim Kiadó)

2019 egyik legizgalmasabb és legígéretesebb debütálása az ír származású James Delargy regénye, az 55, amelynek cselekménye egy ausztrál kisvárosban játszódik. Wilbrook egy álmos és poros település, ahol a madár sem jár. Egy hely az irdatlan vadon peremén valahol Nyugat-Ausztráliában. A helyi rendőrfőnök, Chandler Jenkins büszke, hogy itt nincsenek súlyosabb ügyek a családi perpatvaroknál meg a csendháborításnál. Ám egy tűzforró napon minden megváltozik…

Egy ember sétál be az őrsre, és azt állítja, hogy sikerült megszöknie egy sorozatgyilkos elől. Bedrogozták, és felvitték egy hegyi kunyhóba, ahol vasra verték. Az emberrabló azt mondta neki, hogy már sok embert megölt, és ő lesz az ötvenötödik. A kihallgatás után az áldozatot Jenkins biztonságos helyre viszi. Ám alig ér vissza az őrsre, amikor egy újabb férfi jelenik meg, és hajszálpontosan elmeséli ugyanazt a történetet, amit az előbb hallottak. És ha ez még nem lenne elég, mindkét férfi a másikat nevezi meg gyilkosnak.

James Delargy élt már Dél-Afrikában, Ausztráliában és Skóciában, mielőtt letelepedett volna mostani lakóhelyén, a vidéki Angliában. Az 55 az első regénye, amely 19 országban jelent már meg, és a megfilmesítési jogai is elkeltek. A szerző jelenleg a második regényén dolgozik, amelynek cselekménye szintén Nyugat-Ausztráliában játszódik majd.

Stina Jackson: Ezüstút (Animus)

2019 Üvegkulcs-díjas regénye (a legjobb skandináv kriminek járó díj) az Animus Kiadónál jelenik meg, ám nem a Skandináv Krimik sorozatban. A kiadó 2018-ban indította útjára a Sárga Könyvek szériát, amellyel nem titkoltan a régi Albatrosz-sorozatra is utal egy picit. Olyan krimiket és thrillereket gyűjtenek össze, melyek a hagyományosabb krimi vonalat képviselik, még akkor is, ha skandináv a szerző. Anna Ekberg két regénye jelent meg eddig a sorozatban (Bomlás és Kétség), illetve Elisabeth Norebäcktől a Vér a véremből. Most egy újabb svéd írónő mutatkozik be a magyar olvasóknak: Stina Jackson.

Lelle három éve azzal tölti a fehér éjszakákat, hogy az Ezüstutat járja. Innen tűnt el ugyanis nyom nélkül a lánya, akit megszállott módjára keres. A gyermeke elvesztése miatt átélt megrázkódtatás alapjaiban rengette meg az életét: elhanyagolta magát, és ráment a házassága. A hányatott sorsú Meja és édesanyja az Ezüstút mentén fekvő, apró Glimmersträskbe költözik. Meja nem igazán érzi jól magát a bőrében, ám hamarosan megismerkedik egy helyi fiúval, és életében először fülig szerelmes lesz. Amikor beköszönt az őszi sötétség, és egy újabb lánynak vész nyoma, Lelle és Meja sorsa lassan összefonódik.

Az Ezüstút izgalmas lélektani thriller, amely egy kis településen játszódik, ahol ugyan mindenki ismer mindenkit, sokan mégis súlyos titkokat őriznek. Lelle és Meja drámai története megmutatja, hogy akkor sem szabad feladni, amikor a legnagyobb a sötétség. Stina Jackson az észak-svédországi Skellefteå-ből származik; tíz éve Denverben él, itt írta meg az első regényét is. Az Ezüstút 2019-ben az Üvegkulcs-díj mellett elnyerte az év legjobb svéd regénye címet is.

Jo Nesbø: Kés (Animus)

Jo Nesbø legismertebb nyomozója újra visszatér. Noha a norvég krimiszerző eredetileg úgy gondolta, hogy 10 rész után elengedi a kezét Harry Hole-nak, kiderült, hogy erre képtelen. Volt 11. regény is, és 2019-ben itt a 12.

Harry Hole nincs jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, ismét iszik, a főiskolai állásából is szélnek eresztették. Ugyan esélyt kapott az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé.

Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna.

Amy Gentry: Aki utoljára nevet (21. Század)

Amy Gentry a Ki ez a lány? Eltűnt, megkerült? című thrillerével, mely magyarul is olvasható, rögtön a legnagyobbak közé került. Második regénye szerepelt a thrillerblogok „2019 legjobban várt könyvei” listáin, most a magyar olvasók is kézbe vehetik.

A stand-up hagyományosan a férfiak világa – Dana Diaz mégis ebben a közegben próbál szerencsét. Összebarátkozik egy hajthatatlan programozóval, Amandával, akinek szintén a férfiak között kell helytállnia. Dana bizalmába fogadja a lányt, és elárulja, hogy nemrég zaklatás áldozatává vált.

Elhatározzák, hogy megtorolják a sérelmeket egymás zaklatóin, hasonlóképp, ahogy az Idegenek a vonaton című Hitchcock-klasszikusban látták. De a bosszú édes szertartásába Dana számára más élmények is vegyülnek: a csalás, a paranoia és a bizalmatlanság olyan személyiségvonásait csalja elő, melyekről maga sem tudott. Úgy tűnik, a bosszúért komoly árat kell fizetnie.

Lisa Unger: A Vörös Vadász (Alexandra)

Lisa Unger 17 regényt írt eddig, könyveit 26 nyelvre fordították le. 2019-ben jelölték a Hammett-díjra és két kategóriában az Edgar-díjra is. A magyar olvasók tavaly ismerkedhettek meg vele, amikor az Alexandra kiadta a Halottakkal suttogó című regényét. Most egy másik korábbi könyve jelent meg, A Vörös Vadász.

Claudia Bishop egykor tökéletes élete darabjaira hullik, amikor egy brutális támadást követően házassága megromlik, neki pedig egyedül kell gondoskodnia újszülött kislányáról, és legyőznie az újra és újra rátörő szorongást. Amikor elvállalja egy elhanyagolt birtok felújítását, még nem is sejti, milyen szörnyű története van a háznak, és hogy milyen régóta szolgál eltemetett titkok rejtekéül.

Zoey Drake gyerekkorára örökre rányomta bélyegét szülei kegyetlen lemészárlásának emléke. Évekkel később szabadon ereszti a dühét, hagyja, hogy ez határozza meg a cselekedeteit. A harcművészetek terén szerzett jártassága erőssé tette, és felkészítette, hogy szembenézzen a múlttal és a saját belső démonaival.

Bár nem ismerik egymást, és nagyon különböző utakon járva próbálják feldolgozni a traumájukat, mégis e két nő sorsa összefonódik, mivel Zoey múltjának lidércnyomása és Claudia jövőre vonatkozó álmai ugyanahhoz a házhoz vezetik őket. Amíg Zoey igazságra vágyik, addig Claudia békére. De mindkettőjüknek szembe kell nézniük az ajtajuk előtt ólálkodó rémisztő szörnyetegekkel.

Søren Sveisrtup: A gesztenyeember (Partvonal)

A Partvonal Kiadó 2019-ben indította a Skandináv Thrillerek sorozatát. A cél: minőségi szórakoztatás. A széria első kötete márciusban jelent meg, most érkezik a második, ezúttal Søren Sveistrup tollából. Ő a BAFTA-díjas Gyilkosság (The Killing) című TV-sorozat és a nagy sikerű Jo Nesbø-regényből készült Hóember című film forgatókönyvíróinak egyike.

Koppenhága külvárosban egy csendes októberi reggel a rendőrség egy fiatal, egyedülálló anya holttestére bukkan, akit brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak: a nőnek levágták az egyik kezét, és a feje fölé egy kis gesztenyéből készült babát lógattak. Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja. A partnere Mark Hess, a lelkileg kiégett nyomozó, akit nemrég rúgtak ki az Europoltól. A nyomozók felfigyelnek a titokzatos, gesztenyéből készült figurára, ami elvezeti őket egy korábban eltűnt személyhez: a megtalált holttest Rosa Hartung politikusnő tizenkét éves lánya. De a Hartung-ügyet már rég lezárták, a mentálisan beteg férfi, aki anno bevallotta a gyilkosságát, már rács mögött van. Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember.

Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, gyakorlatilag versenyt futnak az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását.

Steve Cavanagh: Tizenhárom (Álomgyár)

Legvégül hadd mutassunk be egy ügyvédként praktizáló regényírót Írországból, aki jó úton jár ahhoz, hogy olyanok nyomába lépjen, mint John Grisham vagy Scott Turrow. Ő Steve Cavanagh, regénysorozatának hőse Eddie Flynn, egy svindlerből lett ügyvéd, aki jól ismeri a New York-i alvilágot is. A széria harmadik részét (The Liar) 2018-ban a Crime Writers Association (Krimiírók Szövetsége) az év krimijének választotta és Gold Dagger-díjjal jutalmazta. A hazai olvasók az Eddie Flynn-sorozat negyedik részét vehetik most a kezükbe magyarul, ez a Tizenhárom.

Robert Solomon és felesége Hollywood legmenőbb és legmeghatározóbb párja volt. A világ a lábuk előtt hevert. Az ünnepelt hollywoodi csillagot viszont most gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt.

Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben. Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás? Mi van akkor, ha a gyilkos az esküdtszék tagja?

A Tizenhárom Írországban elnyerte az Év bűnügyi regénye díjat. A páratlanul izgalmas és fordulatos jogi krimi minden pillanatban gondolkodásra ösztönzi az olvasót.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2019.11.04