Plakáttörténetek 1969 – Válogatás a Pest-Budai Árverőház gyűjteményéből

Vas Balázs képriportja a kiállításról

plakattortenetek-1969-romer-muzeum

Plakáttörténetek 1969 címmel időszaki kiállítás nyílt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palota emeleti kiállítótereinek egy részén (Győr, Király u. 17.), amely a Pest-Budai Árverőház gyűjteményéből válogat: a tárlat azt meséli el, milyen volt az 1969-es év, mi foglalkoztatta 50 éve az embereket, milyen filmeket adtak a mozikban, milyen termékek voltak kaphatók a boltokban.

Az időszaki kiállítás tehát az 1969-es esztendő hangulatát idézi meg, mindezt pedig a legszembetűnőbben a plakát műfaja képes elénk tárni. Ennek tükrében a Rómer Múzeum kereskedelmi, illetve filmplakátokat válogatott a Pest-Budai Árverezőháznak köszönhetően – ezzel immár a harmadik, plakátokkal kapcsolatos kiállítást készítették közösen.

A kiállított darabok között olyan filmek plakátjai láthatók, mint Bacsó Péter által rendezett A tanú, vagy Révész György Az Oroszlán ugrani készül című műve, amelyek azóta a magyar filmtörténet mindenki által ismert, klasszikusainak számító alkotásaivá váltak. A korszakalkotó mozik plakátjai mellett számos mára elfeledett film, például az Ismeri a Szandi Mandit? is újra megelevenedik a közönség előtt a plakátokon.

További érdekessége a tárlatnak, hogy nemcsak magyar filmek plakátjai láthatók, hanem az 1969-ben Magyarországon forgalomba került külföldi filmek magyar művészek által tervezett plakátjai is, így esett a választás például Michelangelo Antonioni Nagyítására, vagy a Lee Thompson által rendezett amerikai western, a Mackenna aranyára.

plakattortenetek-1969-romer-muzeum

A hatvanas, hetvenes évek a plakátművészet virágkorának mondható. A plakátokon ekkor a tervező grafikában teret hódító pop art stílus dominált nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. A plakátművészek között pedig olyan remek grafikusokat fedezhetünk fel, mint Bakos István, Benkő Sándor, Kemény György, Novák Henrik, Pecsenke József, Szilas Győző. A hatvanas évek sokszínű művészete megelevenedik a plakátművészeten keresztül, amely egy erős nyugati hatást mutató színes világot tár elénk. A plakátok a kiállításban kivétel nélkül ofszet technikával készültek: ez egy kémiai folyamaton alapuló síknyomás, amely a zsiradék és olajok víztaszító tulajdonságán alapszik.

A kiállított plakátokon láthatjuk, hogy a technika alapvetően színre bontással készül, így bármilyen képet, akár kézzel rajzoltat vagy festett alkotást, akár fotót is lehet vele nyomtatni nagy méretben és szinte végtelen mennyiségben. Ezt a nyomdai eljárást alkalmazzák ma is újságok, plakátok vagy akár könyvek nyomtatásához is.

A kiállítás tereiben elhelyezett használati tárgyak a hatvanas évek jellegzetes darabjai, amelyek a Rómer Múzeum gyűjteményéből származnak Cserhalmi Zoltán történész válogatásának segítségével. A tárgyak között láthatók a kávézás korabeli eszközei: elektromos kávéfőző, kávépörkölő, kávéscsészék, de élénk színű műanyag kínáló tálak, vagy az emblematikus halacskás hőmérő, valamint fényképezőgép, SOKOL táskarádió, hajszárító, sőt még egy MESSA márkájú hordozható írógép is. Az ötven évvel ezelőtti tárgyak és a színes, vidám plakátok által a tárlatra ellátogató közönség így újra kedvet kaphat e közeli múlt emlékeinek felelevenítésére vagy felfedezésére.

A kiállítás október 17. és december 1. között tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2019.11.03