Hetven vagy Hatvan – Válogatás a Rómer Múzeum gyűjteményéből

Vas Balázs képriportja a kiállításról

hetven-vagy-hatvan-romer-muzeum

„Hetven vagy Hatvan” ‒ énekli Cseh Tamás Fohász című dalában. A népszerű szerzemény kölcsönözte a címét a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum legújabb időszaki kiállításának az Esterházy-palotában (Győr, Király utca 17.), amely az intézmény különösen gazdag képzőművészeti gyűjteményéből válogat.

Az elmúlt időszakban a 60-as és 70-es évek hazai neoavantgárd művészete a magyar és külföldi gyűjtők számára egyaránt kedvelt, a kereskedelmi galériák által kiemelten népszerűsített területté vált. A korszakot meghatározó geometrikus és nonfiguratív alkotások között ott találjuk Vera Molnár Love stories sorozatát, Kovács Attila dinamikus térkonstrukcióit, Konok Tamás, Bak Imre, Keserü Ilona, Nádler István és Fajó János műveit.

A Hetven vagy Hatvan kiállításon szerepelnek az 1970-es években Győrben működő fémszobrász művésztelep kisplasztikái (Csiky Tibor, Hefter László, Misch Ádám, Lux Antal). A tárlat a magyar neovantgárd művészet alkotásai, többek között Drozdik Orshi Individuális mitológia sorozata, Kelemen Károly performansz-applikációi, Szombathy Bálint fotóindexei kapcsán az öntörténetírás sajátos jelenségeit is vizsgálja.

A kiállítás október 17. és december 1. között tekinthető meg.

Fotók: Vas Balázs

2019.10.31