Karl Ove Knausgård norvég író is ír egy könyvet a Jövő Könyvtárába


karl-ove-knausgaard

Karl Ove Knausgård norvég író is ír egy könyvet a Jövő Könyvtárába, amelynek könyveit csak száz év múlva lehet majd elolvasni – számolt be róla a The Guardian.

A Jövő Könyvtárának ötlete Katie Paterson skót művésztől származik. A könyvtár jelenleg ezer lucfenyőből áll, amelyet az oszlói Nordmarka erdőben ültettek el 2014-ben. Egy évszázad múlva a fákat kivágják, papírt készítenek belőlük, és arra nyomtatják majd a szerzők könyveit, amelyek akkor jelennek majd meg először. A különleges könyvtár kortárs szerzők új írásait gyűjti, amelyeket 2114-ig senki sem olvashat el. A résztvevő írók között szerepel Margaret Atwood és David Mitchell is.

Knausgård a könyvtár első norvég szerzője, akiről Paterson a 21. század egyik legkivételesebb írójaként beszélt. Szerinte a Jövő Könyvtára csodálatos ötlet: „Tetszik a gondolat, hogy olyan olvasói lesznek az embernek, akik még meg sem születtek, olyan ez, mintha egy kis hajót küldenénk a mi időnkből hozzájuk. Tetszik, hogy száz év múlva lehet csak kinyitni a könyvet, tetszik az erdő növekedésének lassúsága, és minden kapcsolódik egymáshoz. Gyönyörű zöld mű” – fogalmazott.

Knausgård tavasszal a Budapesti Könyvfesztivál sztárvendége volt. 2009 és 2011 között hatrészes, önéletrajzi regényfolyamot írt Harcom címmmel. A norvég író új regényét a Jövő Könyvtárába szánja, azt is elárulta, hogy már dolgozik a kéziraton, de mást nem mondott róla.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.10.28