Kerecsényi Éva és Mohácsi Attila: érzÉSek és sugallatok

Lemezbemutató a 19. Győri Könyvszalonon

kerecsenyi-eva-mohacsi-attila

Egy lebilincselő album nyilvános bemutatására kerül sor a 19. Győri Könyvszalonon november 15-én, este 20 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében érzÉSek és sugallatok címmel. Költemények, valamint dalok, amelyek szerelemről, érzésekről, vágyakról és boldogságról regélnek Kerecsényi Éva és Mohácsi Attila együttműködésében.

Kerecsényi Éva költő, a győri Író Alkotók Klubjának tagja több verseskötettel büszkélkedhet. Szívmelengető, lélekemelő költeményei optimizmussal, lüktetéssel vannak átszőve, és a sorok olvasása közben átjár bennünket az érzés, hogy tényleg szép a világ. Mohácsi Attila, a győri színház művésze tagadhatatlanul csodaszépen tolmácsol költeményeket és dalokat, amiről a győri közönségnek már volt lehetősége korábban meggyőződni, hiszen önálló, Érzések című zenés estjei óriási sikert arattak.

Nos hát, mi történik, amikor egy kiállítás megnyitóján elhangzik Kerecsényi Éva Nyár éji varázslat című verse Mohácsi Attila előadásában, és a két művész azonnal tudja, hogy a lélek hullámhosszán „egy húron pendülnek”? Természetesen hamarosan elkezdődik egy közös munka, amelynek eredményeképpen létrejön egy elsőrangú zenés-verses album. A tíz költeményt és dalt tartalmazó lemez varázslatos hangulatot áraszt – kézen fog bennünket lágyan, csendben sétál velünk az érzésekbe, hagyja, hogy megálljunk egy pillanatra, és belemerüljünk, lebegjünk egy csodás világban. Egy olyan világban, ahol ritkán pihenünk már meg, ahol szívesen beszélünk érzésekről.

Költemények és zeneszámok váltakozva hangoznak el. Kerecsényi Éva versei mellett olyan világhírű dalok csendülnek fel, mint a Love Story, Grande amore, Caruso, Szélmalom, de hallható filmzene, francia sanzon és Balázs Fecó Maradj velem című slágere is. Különös intimitást sugall, hogy nincs nagyzenekari kíséret, az első felvételnél Lonci közreműködésével a tangóharmonika lágy hangjai hallhatók, majd pedig a hangszerek királyának tartott zongora billentyűi kelnek életre Kovács Gergelynek köszönhetően.

Az egész album lenyűgöző. Gyönyörű dalok és Kerecsényi Éva megérintő költeményei hangulatilag összesimulva, mindez Mohácsi Attila előadásában valóban az érzések áradatát indítja el a hallgatóban. Ám nem csak a tartalom, a megjelenés is művészi igényességre utal. Az esztétikus borító és műsorfüzet – melyet Tóth Zoltán fotói illusztrálnak – is bizonyítja, hogy az alkotók minden szempontból rangos kiadványt hoztak létre.

A 19. Győri Könyvszalon keretében bemutatásra kerülő CD-lemez november 15-től kapható a Győri Nemzeti Színház jegypénztárában, a Tourinform irodában és a Látogatóközpontban. A megvásárolt album dedikáltatására két alkalommal is nyílik lehetőség. November 15-én a lemezbemutató koncert után a színház 4. emeletén és november 16-án szombaton 15 órakor a Győri Szerzők standjánál várják a művészek az érdeklődőket.

Nem tudok szívhez szólóbb és gyönyörűbb gondolatot megfogalmazni az összeállítás ajánlásához, mint amit maguk a szerzők öntöttek szavakba: „Szívre hangolva születnek a dallamok, fogannak meg a rímek, s növekednek egyre nagyobbá az alkotók, az előadók lelkében, hogy eljussanak mindazokhoz, akik azonosulni tudnak velük, és részesei akarnak lenni a költészet és a zene nyelvén megszólaló közös csodának.

Bári Edit
Fotók: Érsek Viktorné

2019.10.25