Boldog születésnapot TV Maci!

SzaSzi írása

balint-agnes-teve-maci-kisfiu

1963. április 15., húsvét hétfő: „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét! (képe a hátsó oldalon)” – írja a korabeli rádióújság. Ezen a napon jelent meg először a televíziók képernyőjén a TV Maci, és ettől kezdve minden este 19:10-kor hívta a gyerekeket az Esti mesére. Szignálját Vajda József fagottművésztől hallhattuk, ami a Dörmögő Dömötör című rádiójátékból is ismert dallam volt. Születésnapját mégis október 23-ra tették, mert ezen a napon van megálmodója, Bálint Ágnes születésnapja is.

Az írónő találta ki azt a forgatókönyvet, amely tulajdonképpen mindvégig irányadó volt a keretfilm elkészítésében, és ő választotta ki főszereplőnek a figurát. Öt másik társa közül az szólt leginkább mellette, hogy macija akkor még szinte minden gyereknek volt, így ez a karakter közelebb állt a gyerekekhez, mint mondjuk egy tündér. A bábut Lengyel Zsolt tervei alapján Köber Tibor készítette el.

A TV Maci születésekor hétfőn és pénteken még adásszünet volt. A legnépszerűbb műsorokat az Önök kérték!, a Tessék választani!, a Ki mit tud?, a Ki miben tudós?, vagy a gyerekeknek szóló Cicavízió és az Iskolatévé jelentették, ez utóbbinak szintén volt egy jellegzetes bábfigurája (Repka). Akkoriban még a bemondók olvasták fel az esti mesét, a végén jó éjszakát kívánva. (Tamási Eszter például mindig megtanulta kívülről, így a kamerába nézve tudta elmondani a gyerekeknek.) A Magyar Televízió szerkesztőségében megérett a gondolat, hogy kellene egy keret, ami egy kicsit ráirányítja a gyerekek figyelmét a műsorra. Annak ellenére, hogy ez akkor még fekete-fehér volt, a gyerekek azonnal megkedvelték. A felnőttek pedig értékelték a népnevelői szándékot, hiszen a maci minden este fogat mosott, és szépen bebújt mese után az ágyba. Talán hihetetlen, de ekkor még a gyerekek is így tettek. A nézők mesealakként szerették meg a Macit, mindent tudni akartak róla, ezért rengeteg kérdéssel bombázták a szerkesztőséget: van-e anyukája, miért csak egy szál bugyiban van, ki takargatja be, fiú-e vagy lány? Legtöbbször kitalálója, Bálint Ágnes válaszolt a kérdésekre a rádióújság hasábjain.

„A Fogmosó mackó a Televízió makettműhelyében készült, Kende Márta rendezésében. Drótos ólomvázra épült, a feje fagolyóból volt. A hasát kitömték anyaggal, majd filccel borították. A drótváz nagyon fontos volt, mert hajlítani lehetett; így a maci mozgását kockáról kockára tudták változtatni. Az első filmben már tudott bukfencezni. A készítők bábszínházi és Pannónia filmstúdióbeli dolgozók voltak.” (Mráv Noémi) 1970-ben napvilágot látott róla Bálint Ágnes könyve Jó éjszakát, Maci! címmel (a képen). A színes televízió megjelenésével „kiderült”, hogy mindenki Macija barna. Ekkor már nemcsak fogat mosott, hanem papucsba is bújt, és volt „alvókája”, egy paprikajancsi, később csutkababa, akihez odabújhatott lefekvéskor. Sikerét az is jól mutatja, hogy 1980-ban Farkas Bertalan magyar űrhajóst is elkísérte a világűrbe, ahonnan együtt mondtak mesét.

Az első maci 18 évig volt a képernyőn. 1981-ben egy nagyobb „korszerűsítésen” esett át. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor ruhát, játékot, bútorokat is készített számára, és egyértelművé vált, hogy fiú. Bálint Ágnes pedig új könyvet jelentetett meg róla Én vagyok a Tévé-Maci címmel. Ezt a figurát is újabbak követték. A legnépszerűbb talán a negyedik generációs Maci volt. Ezt Foky Ottó bábtervező készítette, aki Misi mókus, Mirr-Murr, Ugrifüles és társainak atyja, így várható volt a sikere. Külön verzió készült a hétköznapokra, de volt karácsonyi vagy húsvéti történet is, amelyben Foky Ottó más figurái is feltűntek. Egy dolgon azért fennakadtak a sasszemű nézők: miért csak négy ujja van? Szabó László készítő egy interjúban elárulta, „mert Walt Disney óta tudjuk, a báboknál az öt ujj már csokornak látszik, elég négy is”. 1983-ban nemcsak zöld pizsamát kapott, hanem főcímzenéje is „modernizálódott”. A leghosszabb ideig ezt az almazöld pizsamás Macit láthattuk paprikajancsival a képernyőn, így sokak számára ő az igazi TV Maci.

1998-ban a televízió vezetése korszerűtlennek, idejétmúltnak minősítette, és levették a képernyőről. Az ekkor megnyilvánuló országos tiltakozás hatására azonban újra visszakerült az m2-re. 49 évvel a születése után, 2012. április 15-én ismét megpróbálták elmozdítani. Igaz ugyan, hogy egy a „kor szelleméhez igazodó” társa bukkant fel, akinek már testvére is volt és számítógépezett, de ez a legújabb „verzió” egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Facebook-oldalán több mint 20 ezer rajongó hördült fel, és visszakövetelték pizsamás barátjukat a paprikajancsival együtt. „Egy felmérés szerint néhány éve még 99 százalékos volt az ismertsége, Kossuth, Petőfi és Mátyás király mellett a legismertebb „magyar” volt a TV Maci.” Az első olyan magyar bábfigura, aki 2000-ben még személyi igazolványt is kapott.

A TV Maci sok mindent megélt. Egy rendszerváltozást, egy ezredfordulót, túlélt sok más divatkabalát, mint például a Moncsicsit. Generációk nőttek fel mindannyiunk Macijával.

SzaSzi
Fotó: Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia, gyerektvtort.blogspot.comBálint Ágnes honlapja, Újságmúzeum Facebook-oldalamediakutato.hu

2019.10.23