15 éves a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület

Fotókiállítás a győri könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában

gyarvarosi-fotokiallitas

A Pro Urbe Győr díjjal kitüntetett Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület 2019. október 16-án kiállítást rendezett a Gyárvárosban élő, illetve a hozzá kötődő kezdő, félprofi és profi fotósok képeiből a győri könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában (Győr, Külső-Árpád u. 6-8.).

A szép számmal gyülekező vendégeket Sey Edit, dr. Kanczler István és Sárreisz Áron harmonika triója vidám zenével köszöntötte.

Horváth Tibor, a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület elnökének köszöntője után Fülöp Péter, a győri Arany János Művelődési Ház igazgatója, író, költő, tucatnyi kiadott könyv, verseskötet tulajdonosa, közel száz hazai és külföldi kiállítás rendezője olvasott fel fotográfiához kötődő verseket.

A kiállítást Dániel István HonE-MAFOSZ fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, részletesen bemutatva a kiállító fotósokat (Dániel István, Fülöp Péter, Király Győző, Magyarné Kostelec Szilvia, Molnár Imre, Németh Gyula, Roll Péter), elemezve alkotásaikat az alábbiak szerint:

„Kedves Hölgyeim, Tisztelt Uraim, Barátok, Ismerősök!

Mi, Gyárvároshoz kötődő kiállító fotográfusok örömmel és köszönettel fogadtuk el a jubiláló, Pro Urbe Győr díjjal kitüntetett „A Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület” felkérését e tárlat létrehozására. Reméljük, a Gyárvárosi Programok Hetén, a szombati, templomi nemzetközi kórusfesztivál fényéhez mi is hozzájárulhatunk kiállításunk sikerével, és egyben gratulálunk a következő program, a Családi Délután megszervezéséhez!

Most mindegyik alkotó elhozta öt-öt kedvelt újabb és régebbi fényképét, amelyek jellemzik munkásságunkat. És örülünk a helyszínnek, mert a civilek által kedvelt és szerintünk hibás döntéssel lebontott ifiház megszüntetése óta kevés az olyan hely, ahol kisebb, meghittebb kiállításokat is lehet rendezni. Egy városi művelődési központ most is hiányzik, míg sok városban van, mint pl. a Kulturális Főváros lehetőségét elnyert Veszprémben is. Régen azt mondták Győrben, a gyárkémények füstje eltakarja a kultúrát. De eltűntek a régi gyárak – melyeket személy szerint nagyon sajnálok –, és kevés szép kémény maradt. Öröm viszont, hogy az utóbbi időben szerencsére igyekszik a többi kulturális intézmény nívós rendezvényeket szervezni. És azért is örülünk, mert ez a kiállítás tovább erősíti kötődésünket Gyárvároshoz, fokozza az egészséges lokálpatriotizmusunkat. Elismerésünk a Baráti Körnek!

58-gyarvarosi-fotokiallitas

Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban is bemutassam a kiállítókat:

Magyarné Kostelec Szilvia, mint általában a hölgy fotósok többsége, családi kötelezettségei miatt idősebb korában teljesedett ki a fotós alkotásban. Győrben született, a Kandó utcai ÉDÁSZ belterületi lakótelepen nőtt fel, és a Gyárvárosi Általános Iskolában kezdte és fejezte be alapfokú tanulmányait. Szülei és férje kedves munkatársaim voltak. A fotózás szeretetét édesapjától kapta, közösen fotózták a családi kirándulások élményeit, az akkor szokásos szovjet gépekkel. Sokan ismerik, mert szakasszisztensként dolgozott nyugdíjazásáig a győri Városi Gyógyszertárban. 2015-től adódott az a lehetősége, hogy behatóbban foglalkozhasson a fotózás rejtelmeivel. Fiaitól – egy kerek születésnapján – kapott ajándékba egy nagyon komoly Canon fényképezőgépet. Elvégzett a Generációk Házában egy egyéves fotós tanfolyamot, majd a fotóklub szakmai irányításával magasabb szintre képezte magát. Nagy öröm számára, hogy újabb fényképei elismertek, és ma már a fotóklub aktív tagja. De más kulturális, művészeti területen is igen tevékeny. Nagyon szereti a természetet, de fotózza a társművészeteket is, építészetet, táncművészetet.

Molnár Imre, legidősebb kiállítónk gyárvárosi kötődését e körben nem igen kell bemutatni, hiszen a baráti kör elnökhelyettese, e tárlat ötletgazdája. Harminc éve nősült ide, azóta itt lakik. Ember és társaságszerető közösségi ember. Kicsi, de igen értékes fényképezőgépével a zsebében sokat, szívesen fényképez, minden szépet, jót, tisztességest, saját és környezete örömére. Más fotókiállítások megnyitóinak is gyakori résztvevője. Az itt kiállított képei közül kiemelném a kislányfotóit, a legjobbak között vannak.

Németh Gyula Győrben született 1943-ban, Gyárvárosban élt 1949-től 1973-ig. De munkahelye is ide kötődik, a RÁBÁ-ban dolgozott 2002-ig. A fotóklubbal már a kezdetek óta kapcsolatban volt, és 2011-ben lett fotóművész, majd 2015-ben megszerezte a nemzetközi AFIAP fotóművész diplomát is. A Győri Fotóklub Egyesület alelnöke, segíti társait, e tárlat fotóinak ilyen szép adjusztálását is ő végezte, köszönet érte. Ma is szoros kötődése van e városrészhez, itt él egyik fia családjával.

Fülöp Péter 1967-ben született Kis-Magyarországon katolikus családban. A fotográfia alapjaival a 80-as évek közepén ismerkedett meg. Gyerekkorát Gyárvárosban töltötte, majd 1996-ban végleg visszaköltözött ide. Képeit, verseit számtalan hazai művészeti folyóirat közölte, több színházi produkcióban használták azokat. Száznál több önálló kiállítást jegyez magyariföldön és távolabb. Tucatnyi könyve jelent meg. Különös erejűek a filmművészet világába is áttekintő fény(kép)filmjei.

Roll Péter, legfiatalabb kiállítónk 1969-ben született Győrben, Gyárvárosban. Itt nőtt fel, és itt ismerkedett meg a fotózás alapjaival, 2013 óta tagja a fotóklubnak. Alkotásaival gyors karriert ért el, 2014-ben a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja lett, 2015-ben AFIAP, 2016-ban AMAFOSZ fotóművész diplomát érdemelt ki. 2019-ben elvégzi a fotográfus és fotótermék-kereskedői képzést is, így már szakmai fotográfusként is készítheti fényképeit maga és mások örömére. Tudását szereti átadni az utódoknak, ezért a fotósok képzésében, oktatásában is tevékenyen részt vesz. Főállásban az AUDI-gyár dolgozója.

Király Győző a hetedik kiállítónk, róla nem sokat tudunk, mert személyesen és interneten sem közölt adatokat. Annyit tudok, itt lakik a közelben, és mint gyárvárosi állít ki. Fotói alapján tehetséges, nagyon szép képeket adott le, a természetfotói és esti győri városképe méltó e tárlathoz is.

Végül magamról: Dániel István 1939-ben született Sopronban, és mint végzett okleveles villamosmérnök került ide Gyárvárosba 1962-ben, és dolgozott itt negyven évig az ÉDÁSZ vagongyári erőművétől az E-ON központig. Nősülés előtt itt lakott a városrészben, de Likócsra nősült. Felesége és gyerekei is ide jártak iskolába. Ma is ezer szállal kötődik Gyárvároshoz, ide járnak templomba, vásárolni, és hajlott kora miatt havi rendszerességgel a gyárvárosi rendelőintézetbe, patikába. A fotóklub örökös tiszteletbeli elnöke, de ma is aktív, a budapesti Szenior Fotográfusok Klubjában is. Főleg embereket és az ember által készített szerkezeteket, létesítményeket fényképez, állít ki, ezen alkotásaival szerez elismeréseket, díjakat.

48-gyarvarosi-fotokiallitas

Sokunknak önálló és sok kollektív tárlata volt. A mostani kiállításunkon a fotóművészet sokszínűségét vonultatjuk fel a fényképeken. Témák az élővilág, a virágoktól a fákig, a gyermekektől az idős emberekig és az ember által készített eszközöktől, épületrészektől a nagy épületekig minden. A városi emberek többsége a fotókiállításokon, és ha van otthonukban a falon, a tájképeket szeretik legjobban, a zöldellő vagy színekben pompázó, esetleg fekete-fehér téli természetet. Ezért hoztunk sok természetfotót is.

Mostanában fényképeket többségében digitálisan, képernyőn nézünk, de az igazi fénykép a papírkép, amely tudatosan készült, és később műtárgy is lehet. Többször lehet kézbe venni, nézegetni, és készítőjére, annak egyéniségére, gondoltjára következtetni. Ezért biztatunk mindenkit, hogy kedves digitális fotóját, ami egyébként könnyen el is veszhet, megszerkesztve nyomtassa vagy nyomtattassa ki. Hogy más is, utódok is élvezhessék, később hálásak legyenek érte. Nézzék, milyen szép nagyítások vannak a falon, de kisebb méretben is hatásosak lehetnek a fényképek.

E gondolatok jegyében nyitom meg kiállításunkat, itt vagyunk, szívesen beszélgetünk a fotókról, fotózásról, és kérjük, hogy véleményeiket a vendégkönyvbe is beírni szíveskedjenek! Köszönöm figyelmüket!”

A kiállítás 2019. október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.10.19