Komédiás beszélgetések – Találkozás Kolnai Kovács Gergely színművésszel

Bári Edit írása

kolnai-kovacs-gergely

A Komédiás beszélgetések – Színházat mindenkinek elnevezésű, győri színházkedvelőkből álló csoport tagjai is megkezdték az idei évadot, így október 12-én délután a Komédiás Étteremben ismét sor került egy kötetlen beszélgetésre színházról, szerepekről, művészetről. A meghívott vendég ezúttal Kolnai Kovács Gergely, a Győri Nemzeti Színház társulatának fiatal színművésze volt, akit a nézők a 2019/2020-as évad három bemutatójában is láthatnak.

Kolnai Kovács Gergely 1987-ben Budapesten született, a fővárosi Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán érettségizett. 2002-ben – még középiskolásként – a Bárka Színház A Pál utcai fiúk című előadásában Kolnayt alakította. Ez annyiban volt meghatározó számára, hogy a gyakori Kovács Gergely név elé anyakönyveztette a Kolnai nevet. Érettségi után a Nemzeti Színház Stúdiójában töltött egy évet, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Ezekben az években játszott az Örkény István és a Katona József Színházakban, majd pályáját Jordán Tamás invitálására a szombathelyi társulatnál kezdte. 2015-ben Egressy Zoltán Június című drámájának egyik szerepére érkezett Győrbe, ahol Zár Rudolf szerepében sziporkázott. A győri közönség számos szerepben láthatta és láthatja azóta a város teátrumában.

Szülei támogatták művészi ambícióit. Gergely elmesélte, hogy talán 8 éves korában gondolt először arra, milyen jó lenne a színpadon állni, méghozzá egy Padlás előadás kapcsán. Beszélt nekünk győri szerepeiről, hiszen élvezhettük játékát A vád tanúja című krimiben, ahol Leonard Vole bőrébe bújt, vagy Csehov Sirály című drámájában, ahol Trepljovot alakította, és bizony még bőven lehetne sorolni. Feltűnik a Szibériai csárdásban, és méltathatjuk játékát a Régimódi történet „családregényben”, ahol hitelesen alakítja Jablonczay Kálmánka szerepét.

kolnai-kovacs-gergely

Kolnai Kovács Gergely fiatalos lendülettel fogadja a kihívásokat, és szívesebben játszik drámaibb, mélyebben megérintő szerepeket. Beszélgetésünk során nagyon szépen és elgondolkodtatóan fogalmazott a színházról, annak fontosságáról és feladatáról – ahogy mondta: „A színház felelős intézmény…”. Bevallom, nagyon jó volt hallgatni. S hogyan viseli a kritikát? Egyszerű választ kaptunk: „elegánsan”.

Bevallása szerint, ha egyszer komolyan foglalkozna rendezéssel, izgalmas kihívásnak tekintené Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődés vagy Michael Ende Végtelen történet
című műveinek színpadra állítását. Ígérjük, ha ez megvalósul, ott leszünk az előadáson!

Köszönjük Kolnai Kovács Gergelynek, hogy elfogadta a csoport meghívását, velünk töltötte a délutánt és megosztotta velünk érzéseit, gondolatait. Kívánunk további sok sikert és nagyon sok jó darabot, jó szerepekkel!

Bári Edit

2019.10.15