A veszprémi Bakonyi Ház lett az Év tájháza


bakonyi-haz

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum mellett szokatlan épület tűnik szembe: egy tornácos parasztház a város szívében. Ez a Bakonyi Ház, a Dunántúl legkorábbi szabadtéri néprajzi múzeuma, mely az idei évben a régi értékeit megőrizve új, modern élménykínálattal gazdagodott, a Magyarországi Tájházak Szövetsége XVII. Országos Szakmai Konferenciáján és Találkozóján pedig elnyerte a 2019-es Év tájháza díjat.

A szeptember 26. és 28. között a Heves megyei Boldogon megrendezett szakmai eseményen Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke adta át az elismerést az 1935-ben alapított Bakonyi Háznak – közölte az MTI-vel a Szentendrei Szabadtéri Múzeum.

A boltíves-tornácos épület a Veszprém környéki kisnemesi falvak jellegzetes népi építészetét mutatja be. Közvetlen mintája Simon István Öcs községben álló lakóháza volt. A Bakonyi Ház a Dunántúl első, a magyar nyelvterület második tájháza, a később muzeológiai tudományággá fejlődő „magyar skanzen” gondolat egyik korai példája – emlékeztet a kommüniké.

Időtlen idők címmel a múzeum hátsó szobájában Schleicher Veronika tervei alapján készült kiállítás látható, amely korszerű módszerekkel közelít a népi kultúra felé. A népi kultúrát sokan időtlennek, ősinek, öröktől fogva létezőnek látják, ezt a képet árnyalja a kiállítótér úgynevezett évszámos tárgyak bemutatásával. A kiállításban felvetett kérdések a történeti időben megragadható és magát meghatározó népi kultúra sokarcúságára irányítják a figyelmet – áll a közleményben.

A Bakonyi Ház környéke etnobotanikai oktatókert, ahol mind a kétszáz bemutatott – vadon élő és termesztett – növénynek szerepe volt a helyi paraszti kultúrában és folklórban.

Az elmúlt években a Bakonyi Ház népszerű városi rendezvényhelyszínné vált, és az óvodás és iskolás csoportoknak szervezett nagyszámú múzeumpedagógiai foglalkozás is emeli az intézmény helyi kulturális életben betöltött szerepét – emlékeztet a Szentendrei Szabadtéri Múzeum közleménye.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.10.09