Jó estét, Sopron!

A GYAK bemutatkozása a soproni Lővér Szállóban

gyak-sopron-lover-szallo

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) 2019. augusztus 28-án 17 órakor kiállítással egybekötött zenés irodalmi rendezvény keretében mutatkozott be a soproni Lővér Szálló konferenciatermében, köszöntve a szép számmal megjelent vendégeket és a várost. Sokan voltak kíváncsiak ránk: a kiállított tárgyakra, a bemutatott művekre, egyúttal várva a személyes találkozást és ismerkedést velünk, alkotókkal, szerzőkkel is.

Radics Judit a szálló vezetőségének képviseletében mindent megtett a rendezvény sikeréért: vendégeket (valódi kultúrembereket) toborzott a városból, meghívókat függesztett ki az épület különböző helyiségeiben (még a liftben is), szórólapokat helyezett el a hallban az asztalokra, hírül adta érkezésünket a Facebookon, s igazi meleg szeretettel fogadott bennünket. Figyelmességet, segítőkészséget tapasztaltunk a személyzet részéről is. Köszönjük!

A szálló lakóin kívül a megjelentek között üdvözölhettük pl. dr. Hegyi Ferenc írót, a Soproni Füzetek című művészeti antológia egyik szerzőjét, a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnökét, a ménfőcsanaki nyugdíjaskör néhány tagját, de eljöttek Szombathelyről, Győrből és más településekről is érdeklődők, barátok, rokonok, ismerősök.

A tágas, jó akusztikájú konferenciaterem kiválóan alkalmas volt mind a zenés irodalmi műsor, mind a kiállítás megrendezésére, melyet már négy órakor megnyitottunk látogatóink részére. A fal mellett végig elhelyezett asztalokon képzőművészeink, fotósaink alkotásait csodálhatták meg az érdeklődők: Gaál András Erdélyből Pannonhalmára költözött festőművész három, modern stílusú tájképét, Ámonné Tóth Éva vegyes technikával készített festményét, egy festett fa alkotását, festettüveg-tárgyait, Németh Gizella textilképeit, kisebb-nagyobb textiltárgyait, színes festett kövecskéit, Molnár György közösségünk életéből vett emlékezetes pillanatokat, valamint balatoni holdas estéket megörökítő fotóit, Vehofsics Erzsébet szépséges természetfotóit, P. Nagy Gabi híres személyiségekről készített portréit, Várnagy Katalin képeit, kézi festésű albumát, Kecskés Rózsa festményeit. Itt helyeztük el a Győri antológia néhány példányát, valamint egyéni kiadványokat is: Csáky Anna, Kecskés Rózsa, Nagygábor Margit verseit, Győri Andor, Rácz Katalin, Kozák Ágnes elbeszéléseit, meséit. Minden alkotás szépséget, művészi igényt sugárzott.

A műsort József Attila Kertész leszek című megzenésített verse vezette be, melyet Szigeti Endre gitárkísérettel adott elő.

Vendégeket köszöntő beszédemben röviden ismertettem a Győri antológia mint kiadvány történetét, mely köré idővel egy rendkívül lelkes, tehetséges, alkotóképes közösség szerveződött:

A 2000-ben első ízben megjelent könyv Sárai Anikó költő szerkesztésében látott napvilágot, és a győri színház márványtermében mutatták be. Az évenként kiadott újabb köteteket a továbbiakban a Győri Könyvszalonon vehették kezükbe az olvasók.

2005-ben Sárai Anikó halála után én folytattam az antológia szerkesztését, műfajilag gazdagítva, a szerzők számát fokozatosan növelve, majd 2009-től a város önkormányzatának pénzbeli támogatását pályázat útján elnyerve antológiánk új formátumot kapott: a győri nevezetességeket láttató színes borítókra alkotói üzeneteket közvetítő címek is kerültek, a jó minőségű fekete-fehér belső oldalak színesekkel is gazdagodtak. A kiváló nyomdatechnikát a győri Palatia Nyomda biztosította. Idővel a könyvet három új fejezettel bővítettük: Vendégünk, Kilátó, Pályázóink írásaiból címmel. Az antológia köré szerveződött állandó szerzőkből még ez évben megalakult a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK), mely egyre nagyobb szerepet játszott a város, majd később az ország irodalmi, művészeti, kulturális életében egyéni kiadványaival, író-olvasó találkozók, ünnepi megemlékezések, kiállítások rendezésével, szélesedő alkotói kapcsolatok kialakításával. 2017-ben alkotóközösségünket városunk önkormányzata Győr Művészetéért díjjal tüntette ki. Az idén jelenik meg antológiánk 20., jubileumi kötete.

gyak-sopron-lover-szallo

A műsorban szereplő műveket – egy-két kivételtől eltekintve – maguk a szerzők (Kecskés Rózsa, Olasz Valéria, Bogár Erika, Cseke J. Szabolcs, Vehofsics Erzsébet, Győri Andor, Nagygábor Margit, Kozák Ágnes, Gősi Vali, Rácz Katalin, Csáky Anna) olvasták fel. Közreműködött még Gősi Ferenc is. A zenei betétekben elhangzott verseket Szigeti Endre adta elő gitárkísérettel, saját megzenésítéssel.

Hogy a vendégek ne távozzanak üres kézzel, a rendezvény záróakkordjaként egy kis játékot rögtönöztem velük: akik az antológiával és a GYAK-kal kapcsolatos kérdéseimre helyes választ adtak, jutalomban részesültek. Egy-egy antológiakötetet vagy saját könyvet kaptak tőlem, emellett a távol levő Német Gizella színes kövecskéit, valamint Ámonné Tóth Éva üvegtárgyait is kiosztottam közöttük. Később alkotótársaim is csatlakoztak hozzám: saját könyveiket ajánlva fel a kérdéseikre adott helyes válaszokért cserébe.

A közönség örömmel kapcsolódott bele a játékba, és mint a gyerekek az iskolában, egymás után emelték fel kezüket a jutalom reményében. Szinte senki sem távozott üres kézzel.

Jól éreztük magunkat Sopronban. A Lővér Szálló tiszta, kényelmes szobákkal, bőséges ellátással gondoskodott rólunk, az épületet környező szép parknak, valamint a közeli erdőnek köszönhetően pedig tiszta levegőt szívhattunk, így a nagy meleg ellenére is az ott töltött három nap kellemesen telt számunkra.

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György és Gősi Ferenc (42. kép)

2019.09.03