420

Székelyföldi életképek Edinburghban

Az Exposia Fotográfiai Alkotócsoport kiállítása

szekelyfoldi-eletkepek-edinburghban

Rendhagyó módon ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Székelyudvarhelyen alakult Exposia Fotográfiai Alkotócsoport. Az Our Heritage – Szeklerland in Pictures (Örökségünk – Székelyföldi életképek) címet viselő fényképtárlatuk – amely egy vándorkiállítás premierje, és székelyföldi élet-, valamint tájképekből állítódott össze – helyszínéül a Skócia fővárosában, Edinburghban található Ocean Terminal nevű nagyáruház komplexumot szemelték ki.

A kétszintes épület 2. emeletén található The Image Collective nevű galériában került sor a tárlatmegnyitóra 2019. szeptember 1-én, vasárnap 18.00 órakor, ahol a képanyag egy része látható, a másik része pedig a folyosó falain kerül a szemlélődők látókörébe.

Az 56 fotográfiából álló képkollekció szeptember végéig lesz megtekinthető, alkotóik: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Balázs Ödön (Székelyudvarhely, Erdély), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos, Erdély), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy, Erdély), Fekete Réka (Székelyudvarhely, Erdély), Kaunitz Miklós (Budapest, Magyarország), Kerekes István (Kazincbarcika, Magyarország), Sándor-Tóth Zsuzsanna (Hatvan, Magyarország), Szabó Béla (Öttevény, Magyarország), Tiszavölgyi Zsolt (Vác, Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely, Erdély), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Vitos Hajnal (Csíksomlyó, Erdély).

Exposia Fotográfiai Alkotócsoport

„Értékőrzés, értékteremtés, értékközvetítés. Talán ez a három fogalom jellemzi legjobban a fényképészet területén kitűzött célunkat. Ezen túlmenően az Exposia mindenkori céljai között szerepel még a nemzeti és nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítése, fényképeink bemutatása fotótárlatokon, kiadványokon, különböző fórumokon keresztül határon innen és túl egyaránt, ezáltal gyarapítva a fotó-kulturális nemzeti örökséget. Már a kezdetektől arra törekedtünk, hogy minél változatosabb, egyénibb arcot adjunk a társulásnak, olyat, amely a legtöbb fotós szerveződésre nem jellemző. Ennek az elképzelésnek mentén, egyik fejezeteként alakítottuk meg a csoportosulást úgy, hogy a székelyföldi fotográfusokon kívül magyarországiakat is felkértünk ,álljanak mellénk. Ily módon, mondhatni, túlléptük határainkat a szó szoros és átvitt értelmében is. A társulásban résztvevők foglalkozását tekintve is nagyon változatos a tagság, de mindnyájukat összeköti a fényképezés szeretete.

szekelyfoldi-eletkepek-edinburghban

Az egy évtizeddel ezelőtt, 2009 áprilisában Székelyudvarhelyen létrehozott csoportosulás a székelyföldi fotográfus palettán az egyetlen olyan társulás, amely az említett régión kívül több magyarországi képalkotót is fölsorakoztat, és jelenleg 17 tagot számol. Első, bemutatkozó tárlatuknak az anyagát természetfotókból válogatták, Természet(l)esen címmel, amely Székelyudvarhelyen kívül még Marosvásárhelyen (Toyota szalon – Koronka), Nyírbátorban (Kulturális Központ), Szilágysomlyón (XVII. Báthory Napok részeként az EMKE Magyar Házában – Szilágy Megye) és Győrben (VII. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál 2010, Petőfi Sándor Művelődési Ház) volt kiállítva. 2011. május 12-15. között a székelyudvarhelyi Sportcsarnokban szervezett Tavaszi expón, majd ezt követően május 24-én, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén jelentkezett a csapat Emberközelben című fotókiállításukkal, amelyen 25 alkotó vett részt munkáival, Székelyföld, Magyarország, Vajdaság és Felvidék területéről. A tárlaton olyan fényképészek is szerepeltek, akik nem tagjai az Exposiának, mint meghívottak vettek részt. A korábban már több alkalommal és témával, kisebb és nagyobb, beltéri és kültéri kiállításokkal jelentkező alkotócsoport egyik legutóbbi fényképanyaga is az Emberközelben címet viselte. Ezen anyag korábban 2012. november 5-től a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban, valamint 2013. június 25-től Hatvanban, a Liszt Ferenc Művelődési Ház – Dali és a Hatvani Galériában volt megtekinthető. 2015. augusztus 7-től szeptember 17-ig Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház koncertterme, ezt követően szeptember 24-től október 7-ig Sepsiszentgyörgyön a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAP) a Lábasházban működő kiállítóterme adott otthont a tárlatanyagnak, október 9-től november 5-ig pedig a Gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika termében voltak láthatók a fényképek, majd a gyergyószentmiklósi Kaufland áruház biztosított helyszínt 2015. decemberétől 2016. február elejéig a kiállításnak. Csíkszeredában 2016. február 25-től március 17-ig volt megtekinthető a kiállítás anyaga a Csíki Székely Múzeum Kossuth Lajos utcai galériájában, 2017-ben pedig a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban volt látható a tárlatanyag. Székelyvarsági évszakok címmel 2015. augusztus 1-én egy szabadtéri tárlattal vett részt a csoportosulás a székelyvarsági 36-ik Málnafesztivál rendezvényen, amely alkalomból a településen 2010 és 2015 között készült felvételeikből válogattak.

A fényképész társulat tagjai rendszeres meghívottjai, részvevői az évente két alkalommal (olykor négy), tavasszal és ősszel megszervezésre kerülő Orbán Balázs nyomdokán elnevezésű dokumentarista fotótáboroknak, amelyek a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont égisze alatt valósulnak meg, nem egy alkalommal pedig az Exposia társszervezőként, támogatóként is betársul az eredményesség érdekében. A résztvevő fotográfusok többsége a táborokban készült felvételeikkel sikeresen szerepelt, szerepel hazai és nemzetközi megmérettetéseken, ugyanakkor a Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében megvalósított számos fotótárlaton is jelen voltak képeikkel a vidéki kultúrotthonoktól Strasbourgig.” (Balázs Ödön)

szekelyfoldi-eletkepek-edinburghban

„Az alkotás általában egyéni foglalatosság a fotográfiában, ám ők ezt közösségi tevékenységgé tágították ki. Az Exposia fő célja, hogy közösen fotózzanak, egymást bevonják, és egymás látásmódját, módszereit, technikáját megismerjék. A lényeg, hogy az alkotást, a munkát serkentsék, és folyamatosan dolgozzanak. Az alkotás szabadságát pedig mindennél előbbre valónak tartják. Közös bennük – a földrajzi távolságok ellenére is –, hogy ugyanaz a friss megismerésvágy dolgozik bennük, és mindegyikük életében legalább egyszer bekövetkezett az a pillanat, aminek a varázsa minden embert izgalomba hoz: valami csodás látványnak voltak részesei. Abban különböznek mitőlünk, hogy mi, ha láttuk is ezt a csodát, nem rögzítettük. Ami pedig csak az emlékezetben őrződik meg, az idővel torzul, megkopik, és bármennyi szót hívunk magunk segítségére, azt az élményt egészében átadni másnak nem tudjuk. Ők viszont igen.” (Buzogány Árpád író, költő, művelődésszervező)

További információ az Exposia Fotográfiai Alkotócsoportról a társulat blogján és Facebook-oldalán található.

erdély.ma

2019.09.02