2. Győri Filmnapok – 3 helyszín: mozi – koncert – kiállítás

SzaSzi írása

gyori-filmnapok-sajtotajekoztato

2019. szeptember 5. és 8. között második alkalommal rendezik meg a Győri Filmnapokat, amely igazi különlegességeket tartogat a mozgókép rajongóinak. „A tavalyi évi első lelkesedését siker zárta, a szabadtéri vetítések sajátos varázsa sokakat kimozdított otthonról” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester az eseményt bemutató augusztus 27-i sajtótájékoztatón.

Ezen felbuzdulva az idén másodszorra rendezik meg a filmnapokat, amelyen a vetítéseket több más kísérőprogram is színesíti majd. A tavalyihoz hasonlóan három helyszínen – a Széchenyi téren, a Rómer Házban és a Szent László Látogatóközpont mozi termében – ingyenesen hódolhatunk a mozi iránti rajongásunknak. A rendezvény a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal egy időben, a Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttműködve zajlik. Ez utóbbival a kapcsolat még 2016-ban kezdődött, amikor a magyar hangosfilm plakátjaiból rendeztek kiállítást nálunk, azóta Győr az ország filmes vérkeringésének aktív részesévé vált – fogalmazott Fekete Dávid.

A közönségfilmek, animációs és underground filmek mind megtalálhatók lesznek a vásznon, sőt klasszikusoknak is örvendhetünk. A megnyitó után, pénteken este például Magyarországon elsőként – a budapesti bemutató előtt – vetítik az 1934-ben készült Meseautó című zenés vígjáték digitálisan felújított változatát, szombaton pedig A tanú cenzúrázatlan, eredeti 1969-es verzióját. A kuriózumok között Fekete Dávid megemlítette még A tolonc című némafilmet (1914-ből), amelyet a kor szokásainak megfelelően élő zenével kísér a Hoppáré zenekar. A vetítéseket koncertek, pódiumbeszélgetések gazdagítják. Találkozhatunk például Reisz Gáborral, a Rossz versek rendezőjével, Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével, Szabó Simonnal a Kölcsönlakás című filmszerepe kapcsán. Ő lesz a vendége annak az Improvizációs estnek is, amelyet csütörtökön az Import Impró Társulattal közösen adnak.

Helyszíne a Rómer Ház lesz, ahol a filmek mellett számos kísérőprogramot is kínálnak. Gyerekek számára érdekes, felnőtteknek inkább nosztalgikus élmény lehet a diavetítés, mindkét korosztályt várják egy-egy bemutató blokkal (gyerekeknek magyar és német nyelven is). Számos neves vendéget is meghívtak a Győri Filmnapokra, így a nagyérdemű találkozhat többek között Szirmai Gergely filmkritikussal (Hollywood Hírügynökség), Szász Attila rendezővel (Apró mesék) és filmjének főszereplőjével, Kerekes Vicával. Filmplakát kiállítás is várja az érdeklődőket a Magyar Ispitában, ahol az 1969-es év magyar és nemzetközi filmjeinek magyar nyelvű plakátjaiból nyílik tárlat, megtekinthetjük az egykori magyar filmek külföldi plakátjait, és a már említett A tanú című film egy eredeti plakátja is látható lesz – emelte ki Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

Győr legfiatalabb galériája a Szent László Látogatóközpontban található, így a filmnapok remek alkalmat kínál, hogy jobban megismertessék a közönséget munkájukkal. Az esemény kapcsán a szakralitás tágabb értelemben jelenik meg – fogalmazott Cseh Sándor, az intézmény igazgatója, s a filmművészet szórakoztató jellegén túl az ismeretközlő szerepét igyekeznek kihasználni. Olyan alkotásokat és programokat válogattak a repertoárba, amelyek az emberre, a természetre és az épített környezetre hívják fel a figyelmet. Már látogatható például Borsos Miklós Íme az Ember – Ecce Homo című kiállítása, amely a városunkhoz is kötődő művész 77 grafikáját mutatja be. A szombati nap Az ember tragédiája jegyében zajlik majd, a 2011-ben készült animációs film kapcsán találkozhatunk Jankovics Marcell rendezővel is, a Bencés Gimnáziumban pedig a győri Madách-gyűjtemény titkaiba pillanthatunk be szakavatott vezető segítségével.

A programokról részletesen tájékozódhatnak a Hello Győr weboldalán, a Szent László Látogatóközpont honlapján, a Rómer Múzeum weblapján, valamint a 2. Győri Filmnapok Facebook-oldalán.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.08.28