Lucien Hervé kiállítása az Arcus Temporum XV kortárs művészeti fesztiválon

Szabó Béla képriportja

lucien-herve-kiallitas-pannonhalma

Augusztus utolsó hétvégéjén zajlott az Arcus Temporum XV kortárs művészeti fesztivál, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és spirituális kínálatának a zászlóshajója. A három nap programjai a szerzetesi imádságok ritmusa köré épültek, a Főapátság 2019-es kulturális évadának Csend tematikája a fesztivál ívében is kiemelt szerephez jutott.

A fotóművészet és az építészet iránt érdeklődőknek különleges csemegét kínált a fesztivál. A tavasszal megnyílt Lucien Hervé – Az építészet csendje című kiállítást meglátogatta a fotográfus 94 éves, Párizsban élő özvegye. Judit Hervével a kiállítás egyik kurátora, Gebauer Imola beszélgetett, amely később átalakult egy kötetlen eszmecserévé.

Jelen sorok szerzőjét az a megtiszteltetés érte, hogy fotótörténeti gyűjteményéből a kiállításon bemutatásra kerültek azok az eszközök, amelyekhez hasonlókkal Hervé is dolgozott.

Lucien Hervé 1910-ben született Elkán László néven Hódmezővásárhelyen, és Párizsban hunyt el 2007-ben. Ahhoz a nagy és világszerte ismert magyar fotós nemzedékhez tartozott, akik az 1920-as években hagyták el Magyarországot.

A jelen tárlat Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. Hervé megrendelései nyomán, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába jutott el. Tárlata dialógust kezdeményez a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között. A kiállítás szervezői a művész archívumában őrzött negatívok közül az ismert felvételek mellett olyanokat is kiválasztottak, melyek soha nem jelentek meg nagyításban, és ezen a kiállításon láthatók először.

A Pannonhalmi Apátsági Galéria tárlata 2019. november 11-ig látogatható, a belépés ingyenes.

Szabó Béla

2019.08.29