Prága, a száztornyú város

tmoni képriportja

praga

A kilenc dombra és a Moldva folyó szigeteire épült, száztornyú városként emlegetett Prága nem véletlenül Európa negyedik legkedveltebb turistacélpontja, hiszen különleges karakterét egyszerre adják a középkori épületek, a folyón átívelő hidak és a keskenyebbnél keskenyebb utcácskák.

Mindez persze főként az óvárosra és a szomszédos városrészekre értendő, de mivel a látnivalók nagy része ott található, mondhatjuk, hogy a cseh főváros patinás hangulata mindenhová elkísér, mikor szépen sorban felkeressük őket. S ha sikerül az óvárosban megszállnunk, akár gyalog is bebarangolhatjuk Prága legszebb és leglenyűgözőbb részeit, és mindez belefér 4-5 napba.

praga

Maga az óváros nem túl nagy, de egyszerűen csodálatos. Az Óváros tér a 12. század óta városközpont, ma is a legnépszerűbb találkahely, s bárhonnan közelítjük meg, hangulatos kis utcácskákon keresztül vezet az utunk. A leghatásosabb, ha a Lőportorony felől érkezünk. A 65 méteres torony a város legjelentősebb gótikus építménye. A téren templomok, román kori és gótikus épületek, valamint egy óriási Husz János-szobor várja a látogatókat, na és persze az Orloj, a városháza középkori csillagászati óraműje, melyet Hanus órásmester 1490 közül készített. Az óvárosi városháza 50 méter magas tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Rudolfinumot, a cseh neoreneszánsz kiemelkedő példáját is érdemes megnézni, ha ebben a városrészben sétálunk, de figyelemre tarthat számot a Klementinum épületegyüttese is, melyben a világ egyik legszebb műemlék bibliotékája, a Cseh Nemzeti Könyvtár is helyet kapott.

praga

Prága másik leghíresebb tere a Vencel tér, a IV. Károly által alapított újváros kulturális és üzleti központja. Fő látványosságai a Szent Vencel lovas szobor, a neoreneszánsz cseh Nemzeti Múzeum, a főváros legmonumentálisabb épülete, az újvárosi városháza és a 19. századi Nemzeti Színház. Egy kis árkádon át juthatunk el a térről a Ferencesek kertjébe, egy fákkal, virágokkal, padokkal díszített kis parkba, ha egy kis felüdülésre vágyunk.

praga

A városban 31 kilométer hosszan kanyargó Moldva (Vltava) partján sétálva megcsodálhatjuk a hajókat, a túlsó partot és a hidakat. A legszélesebb pontján 330 méter széles folyó mindkét partjáról gyönyörű a kilátás, ráadásul ágai sok szigetet ölelnek közre. Közülük a Prága Velencéjeként is emlegetett Kampa-sziget a turisták fő célpontja.

praga

Ha az óvárosból a Károly-hídon (és persze az óvárosi hídtornyon) keresztül megyünk a várba, áthaladunk a Kisoldalon, ahol minden sarkon szépséges épületek, templomok fedezhetők fel. Hangulatos, kanyargós utcái csendesebbek, nyugodtabbak és kevésbé zsúfoltabbak, mint az ismertebb turistacélpontok. A városrész a 17-18. század óta gyakorlatilag változatlan. Központja a Kisoldali tér, ahonnan kiindulva bebarangolhatjuk ezt a barokk építészet remekeivel, valamint tradicionális sörözőkkel teli negyedet.

praga

A prágai várnegyedet (Hradzsin) egyetlen turista sem hagyja ki, hiszen itt található – többek között – a monumentalitásában és szépségében lenyűgöző Szent Vitus-katedrális (a lenti videón belülről), az Arany utcácska, a Szent György-bazilika és a régi királyi palota.

Persze ennél sokkal több látnivalót kíván ez a történelmi városrész: kezdve a barokk kapuval, ahol Szent Norbert szobra áll, a Szent Rókus-templomon, a Sztrahov kolostoron, a Loretói Szűz Mária-templomon, a Černín-palotán, a zsidó negyedet a Hradzsin téren, az érseki palotán, a Schwarzenberg-palotán, a Sarm-palotán, a Toscanai Palotán, a Martinic-palotán, a Daliborka tornyon (várbörtön) át a Sternberg-palotáig, ahol a Nemzeti Galéria is található. Kertekben is sétálhatunk, és itt látható a Kolozsvári testvérek egyetlen megmaradt szobra, amely Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

praga

Ha a belvárosban barangolunk, óhatatlanul érintjük a zsidó negyedet, a Josefovot – mely nevét II. József császár után kapta, akinek reformjai segítették a zsidók életkörülményeinek megkönnyítését –, hiszen a városrész az óváros és a Moldva között fekszik. Itt a sok régi zsinagóga és a zsidó temetőn kívül is vannak érdekes épületek, melyekre érdemes vetni egy pillantást.

praga

Még mindig a belvárosban maradva megnézhetjük a Mucha Múzeumot is, ha érdekel bennünket a szecesszió egyik kiemelkedő képviselőjének élete és életműve. A belépőjegy ára elég borsos, és a kiállítás se túl nagy, de Alfons Mucha tisztelőinek érdemes betérni. A pályáját autodidakta módon kezdő cseh plakátművész és grafikus több szállal is kötődött Prágához.

praga

Az eddigi felsorolt látnivalók négy nap alatt megtekinthetők, ha jól kihasználjuk az időnket. De ha nem sietünk haza, akkor még választhatunk egy az óvárostól távolabb lévő célpontot is magunknak, amit a hazautazás napján még meglátogathatunk. Választék van bőven: kilátók, parkok, TV-torony, állatkert, a modern Prága érdekességei és több múzeum, mint például a Prágai Nemzeti Technikai Múzeum.

tmoni

2019.08.22