544

A Queendom kapta a közönségdíjat a szegedi Thealter fesztiválon

Markó-Valentyik Anna is elismerésben részesült

ideje-a-meghalasnak

A női nézőpont játékos és komoly érvényesítéséért Szabó Veronika Queendom című darabja kapta a közönségdíjat a szegedi Thealter fesztiválon. A nemzetközi színházi seregszemlén Markó-Valentyik Anna (a képen), a Vaskakas Bábszínház művésznője Thealter Junior-díjban részesült.

A fesztivál önkénteseinek díját a Fábián Gábor és Rostás László által előadott Bringa-verkli kapta az érzékeny témaválasztásért és az ihletett megvalósításért. A Thealter Junior-díjat Markó-Valentyik Anna nyerte el a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című produkciójáért, a Ladányi Andrea rendezte darab a korokon átívelő össz-művészeti megközelítésért érdemelte ki az elismerést.

A fesztivál Kritikusdíját a Hős 2.0. – Az előadások előadása kapta, a szerzőket és előadókat, Uroą Kaurint, valamint Vito Weis-t, a fiatal szlovén színészgeneráció elsőrangú képviselőit a színészlétet kendőzetlenül feltáró fogalmazásmódért jutalmazták.

A fesztivál különdíját ítélték oda a KV Társulat és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza Médeia című produkciója Czukor Balázs rendező vezette alkotócsapatának a klasszikus téma megkérdőjelezhetetlenül mai megközelítéséért, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem A Nyíregyháza utca (rendező Novák Eszter) című előadása alkotócsapatának a súlyos téma nagyszabású színpadi megvalósításáért.

Bátor és felelős színészi munkájáért szintén különdíjat kapott Medveczky Balázs is a Színműhely Produkció és Átrium koprodukciójában megvalósult Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásban nyújtott teljesítményéért.

Az immár 29. alkalommal megrendezett Thealter nemzetközi színházi fesztiválon kilenc nap alatt, kilenc helyszínen öt ország 32 társulatának harminc produkcióját láthatta a közönség.

Fotó: Molnár György
Forrás: MTI

2019.08.19