1146

Karriertörténet: Afrojack

SZIN-fellépők 1.

afrojack

Magyarország legrégibb fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) idén is kifejezetten változatos programokkal várja a látogatókat, hiszen a magyar pop-rock élvonal mellett a nemzetközi elektro és pop színtér több neves előadója is tiszteletét teszi majd a Tisza partján. A Lángoló Gitárok sorozatában a fő fellépőket mutatja be egy-egy rövid karriertörténet erejéig. Az első részben a holland DJ és producer, Afrojack munkásságával ismerkedhetünk meg.

A nemzetköz electro house színtér egyik leginkább elismert producerének és DJ-jének számító Afrojack Nick van de Wall néven látta meg a napvilágot 1987. szeptember 9-én, a hollandiai Spijkenisse városában, alig harminc kilométerre Rotterdamtól. Édesanyja, Debbie, aki egy helyi edzőtermet üzemeltetett, egyedül nevelte a kis Nicket, akinek zenei érdeklődése már nagyon korán megmutatkozott – ötéves korától zongorázni tanult, és mindössze 14 éves volt, amikor elkezdett fellépni DJ-ként. Hogy kiegészítse az ezzel keresett pénzt, ismerős zenekarok számára készített weboldalakat, ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy egy évet eltöltött a Rotterdami Grafisch Lyceum hallgatójaként is, ahol grafikai tervezést tanult, mielőtt beindult volna karrierje főállású DJ-ként és producerként.

Első kislemezét jelenlegi művésznevén 2007-ben jelentette meg, ez volt az In Your Face, egy meglehetősen minimalista, néhány hangmintától eltekintve instrumentális electro house tétel, amellyel végül a hazai dance listán a 3. helyig jutott. Az elkövetkezendő években aztán sorra jelentette meg az önálló szerzeményeket, végül a nemzetközi sikert a három évvel később kihozott Take Over Control hozta meg számára, amelyben szintén megtalálhatók a stílus jellemző hangszínei, mégis egy jóval dallamosabb, immár vokális tétel, melyet Eva Simons énekszólamai kifejezetten emlékezetessé tesznek. A dal megjelenése után tíz országban is felkerült a slágerlistákra, emellett Afrojacket a rá következő években a nemzetközi szintér egyik legrangosabb elektronikus zenei szaklapja, a DJ Mag háromszor is beválasztotta az adott év legjobb DJ-i közé, minden alkalommal az első tíz helyezett közé.

A következő években aztán olyan előadók mellett tűnt fel változó szerepkörökben – leginkább producerként és remixelőként –, mint Pitbull, Beyoncé, Chris Brown vagy a Black Eyed Peas. 2011 február 13-án az 53. Grammy Awardson megnyerte a Legjobb remix felvétel – nem klasszikus kategóriában – díját Madonna Revolver című dalának mixével. Abban az évben egyébként nem csak ezzel a dallal volt versenyben, ugyanis Leona Lewis és Avicii közös, Collide című dalának átdolgozásáért is kapott egy jelölést, 2012-ben pedig a Legjobb rap dal kategóriájában indult a Look at Me Now-val, amelyben társszerzőként és -producerként dolgozott, és amelyben a főszereplő Chris Brown mellett olyan nevek tűnnek még fel, mint Lil Wayne és Busta Rhymes.

Első és eddig egyetlen önálló albuma Forget the World címmel jelent meg 2014. május 14-én, rajta olyan dalokkal, mint a Ten Feet Tall, a The Spark, az As Your Friend, a Dynamite, melyben Snoop Dogg, vagy a Catch Tomorrow, amelyben maga Sting vendégszerepel. Az album címét Afrojack így magyarázta: „Ez alapvetően egy üzenet, nem csak a rajongóimnak, de nekem is, hogy mindig emlékezzünk arra, mennyire fontos, hogy a saját szívünket kövessük, hogy a saját utunkat járjuk, és soha ne engedjük, hogy a minket körülvevő dolgok elvegyék a kedvünket bármitől is.

A Forget the World vegyes fogadtatásban részesült – voltak, akik hiányolták belőle Afrojack korábbi munkáinak kirobbanó erejét, jellegzetes dallamvilágát és az igazán kiemelkedő dalokat. Ez persze szemernyi megtorpanást sem okozott hősünk karrierjében, hiszen hamarosan már olyan előadókkal kollaborált, mint David Guetta vagy Steve Aoki – a 2016-ban bemutatott, ismét csak Grammy-díjra jelölt Iʼll Sleep When Iʼm Dead című dokumentumfilmben szerepelt, amely Aoki életét mutatja be, szakmai és magánéleti szempontból egyaránt –, Chico Rose vagy a Cheat Codes.

Afrojack az elmúlt években olyan elektronikus zenei fesztiváloknak volt fő fellépője, mint a belgiumi Tomorrowland, a Miamiban megrendezett Ultra Music Festival vagy a Coachella. 2017-től pedig, kissé a gyökerekhez visszakanyarodva, az undergroundabb elektronikus stílusokkal is kísérletezik NLW művésznéven. Idén pedig, a korábbi Balaton Sound és Sziget-fellépések után ismét Magyarországon üdvözölhetjük majd a SZIN-en.

További információk Afrojack Facebook-oldalán.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.08.14