Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Horváth Dániel könyvajánlója

joe-abercrombie-half-a-king-az-uralkodo

A Szilánkos-tenger partján fekvő Gettföld királyát és a trónutód idősebb hercegét megölik, így a birodalom a kisebb fiú ölébe hullik. Yarvi herceggel viszont van egy bökkenő, mégpedig, hogy az egyik keze torz és béna, így nem éppen jeleskedik fizikai erőben és harci képességekben.

Habár a teste satnya és gyenge, de elméje jobban vág, mint más korabelieknek, épp ezért apja miniszternek, tanácsadónak nevelte őt, ahol ki tudja használni a fiú adottságait. Nagybátyjának viszont más tervei vannak, nem akarja, hogy egy béna fiú üljön a trónon, ezért elintézi, hogy a herceget „baleset” érje, és kizuhanjon a toronyból, bele a vízbe. A dolgokat nehezíti, hogy Yarvit az ellenséges ország, Vanszterföld rabszolgakereskedői halásszák ki, akik el is adják őt egy gályára evezősnek. A herceg itt megismerkedik Szumaellel, a rab navigátorlánnyal, evezős társaival, Ralffal és Jauddal, illetve a tragikus sorsú padlósúrolóval, Semmivel is. Yarvi és társai megpróbálnak elmenekülni, de a hajó viharba keveredik, a partra vetődik, így végül sikerül elszökniük, és ekkor veszi csak kezdetét igazán a kaland. Yarvi habár fizikailag gyenge és képzetlen, eszével és ötleteivel támogatja a kis csapatot, akikkel együtt indulnak Gettföldre, hogy visszaszerezzék Yarvi királyságát, nyomukban a hajó kapitányával, aki bosszúra éhezik.

Joe Abercrombie egy középkori világot vázol fel, ahol a lovagkirályságok egymással viszálykodnak, és ahol az uralkodók úgy hullanak, mint a legyek. A Half a King – Az uralkodó alapvetően fiataloknak szóló fantasy regény, mégis az egész kötet olyan nyelvezettel, légkörrel és cselekménnyel dolgozik, ami inkább való felnőtteknek, mintsem nekik. Az író egy rideg és kegyetlen világot ír le, ahol az árulás, bosszú és gyilkosság mindennapi dolgok, és ahol a szereplők gyakran vulgárisan és őszintén szólalnak meg, ami csak a könyv realitás-élményét növeli, hisz nyilvánvaló, hogy egy gályarab vagy egy rabló nem fog ékesszólóan és udvariasan beszélni. A cselekmény több ponton meglehetősen lehangoló, olykor tragikus, de összességében nem halmozza túl a szerző, nem érződik rajta, hogy erőltetett lenne a könyvben a szenvedés vagy igazságtalanság. A csavarok viszont szépen előkészítettek, és sokszor ezek a fordulatok láthatóak is előre, mert a lapokon van jó pár szépen elrejtett utalás rájuk.

A fő karakter, Yarvi herceg csetlő-botló fiúként hagyja el a fővárost, de a történet alatt férfivá érik, és megtanulja, hogy mindenért felelősséget kell vállalnia, akár tud harcolni, akár nem. Az évek alatt sok leckét kapott arról, hogyan kell embereket manipulálni, illetve hogyan kell hasznosan kommunikálni és tanácsokat adni. Ezek a tanulságok az egész cselekmény alatt segítik őt, és mindig visszhangoznak a fejében mesterének szavai, ráadásul ezek a tanácsok az olvasónak is átélhetők és hasznosak. Érdekesség még, hogy Abercrombie a Szilánkos-tengert a Balti-tengerről mintázta, és mint ahogyan a balti államok, úgy terülnek el a Szilánkos-tenger országai a part mentén.

Összességében egy nagyon jól megírt és végigvezetett könyv a Half a King – Az uralkodó, amit bátran ajánlanék idősebb fiataloknak és felnőtteknek, s habár kissé mélabús maga a történet, az írói stílus nagyban feldobja a kötetet.

Horváth Dániel

2019.08.03