A nagy nyári krimiajánló 2019


10-krimi-nyar-2019-ajanlo

Az alábbi összeállításban a 2019-es nyár tíz ígéretes krimijét gyűjtöttük össze. A lista nem teljes és nem tökéletes; egész biztos, hogy minden ízlést nem tud kielégíteni, de ha a krimik és thrillerek általában felkeltik az érdeklődésedet, akkor itt találsz majd olyan könyvet, amely nem hagy hidegen.

Linda Castillo: Égető titkok (General Press)

Az amerikai Linda Castillo Magyarországon is nagy sikernek örvend, a regényeit itthon a General Press gondozza. A magyar olvasók a Kate Burkholder-sorozat összes korábbi darabját megkapták; az Égető titkok a széria tizedik része, mely angolul 2018-ban jelent meg.

Egy régi amish pajta porig ég az éjszaka kellős közepén. A helyszínre kiérkező és az ügyben illetékes Kate Burkholder rendőrfőnök nyomozása már a legelején drámai fordulatot vesz – kiderül, hogy a tragikus, ám véletlennek tűnő baleset nagyon is szándékos tett következménye. Valaki nemcsak felgyújtotta a pajtát, de az azt birtokló család legidősebb gyermekét, a tizennyolc éves Daniel Gingerichet is bezárta oda, hogy a lángok közepette haljon kínhalált. De vajon ki akarhatta, hogy a sokak által kedvelt és dolgos fiú élete ilyen véget érjen? És az elkövetőt mi vihette rá efféle szörnyűségre?

A kevéske nyom mellett a meglehetősen összetartó és az idegenekkel szemben összezáró amish közösség is megnehezíti a nyomozást. Annyi azonban bizonyos, hogy egy súlyos titok lappang a háttérben, amelyről senki sem akar vagy mer beszélni, és amely Kate-et is arra készteti, hogy felelevenítse a múltja egyik legfájdalmasabb emlékét... és az egész akár az életébe is kerülhet.

Samantha Downing: Elbűvölő feleségem (Agave)

Samantha Downing bemutatkozó regénye az év egyik legizgalmasabb debütálása, többek közt J.D. Barker stílusa és a Dexter-regények humora elevenedik meg ebben a letehetetlen thrillerben. A könyv arra keresi a választ, hogy mi történik egy olyan házasságban, ahol mindkét fél annyira belelendül abba, amit csinál, hogy végül már túl sok vesztenivalójuk lesz.

Az Elbűvölő feleségem névtelen narrátora egy teniszedző Hidden Oaksból, aki azt állítja, hogy a szerelmük története hétköznapi. Találkozott egy gyönyörű nővel, aki hozzá ment feleségül. Gyerekeik születtek. Kiköltöztek a kertvárosba. Megosztották egymással a legnagyobb álmaikat és legsötétebb titkaikat. Tizenöt évvel később elkezdtek unatkozni.

A teniszedző és a felesége ma ugyanúgy néznek ki, mint bármelyik házaspár. Mint a szomszédaid, vagy a gyereked barátjának a szülei, akiket örömmel hívsz át este vacsorára. De közben semmit nem tudsz róluk… Mindannyiunknak megvannak a saját kis titkaink, amikkel életben tartjuk a házasságunkat. Samantha Downing házaspárja a gyilkolástól jön újra izgalomba...

Geoffrey Household: MAagányos vadász (Könyvmolyképző)

Geoffrey Household regénye 1939-es megjelenésekor elsöprő sikert aratott. 1941-ben Walter Pidgeon, 1976-ban pedig Peter O’Toole főszereplésével készült film a könyv alapján; napjainkban Benedict Cumberbatch készül producerként és főszereplőként újra filmvászonra vinni. Magyarul a regény most jelent meg először.

A történet a harmincas években játszódik. Egy hivatásos vadász átutazóban van egy meg nem nevezett közép-európai országon, amit egy kegyetlen diktátor tart a markában. Eltöpreng, vajon be tudna-e hatolni észrevétlenül a diktátor belső táborába. Sikerül neki. Célba veszi potenciális áldozatát, és már azon gondolkozik, hogy meghúzza-e a ravaszt, amikor a biztonságiak lefülelik. Foglyul ejtik, megkínozzák és a sorsára hagyják, de a vadásznak sikerül elmenekülnie, és elképesztő gyötrelmek közepette átvágnia az ellenséges területeken, hogy szülőföldje, Anglia biztonságát elérje.

Ám a brit kormány nem tudja megvédeni, mert akkor úgy tűnne, helyeslik a tettét. Maga mögött kell hagynia a társadalmat, és szó szerint el kell tűnnie a föld színéről, mint egy rókának a lyukába. A vadászból üldözött lett.

Magányos vadász klasszikus thriller, a feszültségkeltés mesterműve. Az erőszak vonzerejének, a túlélés pszichológiájának és a vadon hívó szavának bámulatos, mélyreható ábrázolása.

Adrian McKinty: A lánc (21. század)

Adrian McKinty regényéről Don Winslow azt állította, hogy olyan, mint a Cápa, csak szülőknek – és a könyv ezzel a rövid ám velős ajánlóval a borítóján jelent meg itthon és külföldön is.

A regény egy hátborzongató eseményláncról szól, amely minden szülő rémálma. Képzeld el, hogy épp most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban. Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon. A gyerekedet elrabolták. Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét. A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket. Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal. Mostantól te is a lánc része vagy.

Adrian McKinty egy Észak-Írországban született Edgar-díjas krimiszerző, A lánc a huszadik regénye. A szerző egészen a közelmúltig a regényírás mellett Uber-sofőrként is tevékenykedett, most viszont a Paramount Pictures hét számjegyű összegért vette meg A lánc megfilmesítési jogait.

Peter Stjernström: A lepkefiú (Trivium)

A lepkefiú nemcsak elképesztő rémtörténet, hanem bizarr vízió egy elmebeteg emberkísérletről. Egy csecsemőt magára hagyatva találnak az erdőben. A kisfiú vérzik, nyüzsögnek rajta a rovarok. Túléli.

Sok-sok évvel később számos kérdés merül fel a közben felnőtté vált Jonasban. Kik lehettek a szülei, és miért dobták el maguktól? Mi lehet annak a különleges képességnek az oka, amit újra és újra észrevesz magán? Egy furcsa, ösztönös, szinte állati megérzés. Titkolja vagy kövesse? Jonast megkeresi a titokzatos Apisec cég és állást ajánl neki. Hamar kiderül, hogy többet tudnak róla, mint ő saját magáról. Barátjával, Björnével elkezdi kibogozni a múltjába vezető szálakat. Amikor összetalálkozik a sikeres és kompromisszumot nem ismerő Nelly Josefssonnal, döbbenten szembesülnek a kettejükben rejlő meglepő hasonlóságokkal.

Peter Stjernström regénye nem egy szokványos skandináv krimi; a tudományos kutatás mindenhatóságával kapcsolatos aggályokat is megfogalmaz. Mi az, ami még megengedhető, hogy eljussunk az emberiség nagy terveinek megvalósításához? És mi az, ami már a kriminalitás határait súrolja? Vajon tényleg ezt akarjuk?

John Grisham: Leszámolás (Geopen)

A jogi krimik mestere, John Grisham az 1991-ben publikált A cég óta egyetlen rövid szünetet nem számolva minden évben jelentkezett egy felejthetetlen regénnyel. 2018-ban a Leszámolás jelent meg, amely a magyar olvasókhoz idén érkezett meg.

1946, a Mississippi állambéli Clanton. Pete Banning a kisváros köztiszteletnek örvendő polgára, a poklok poklát megjárt háborús hős, jó nevű család leszármazottja, két felnőtt gyerek apja, a metodista gyülekezet odaadó tagja. Egy hűvös októberi reggelen a férfi szokásához híven korán kel, a város központjába hajt, besétál a metodista templomba és halálos nyugalommal lelövi a barátját, Dexter Bell lelkészt. Miután a szörnyű bűncselekményt végrehajtja, nem próbál menekülni, eltűnni. Nem csak a gyilkosság okoz döbbenetet és értetlenséget, de a férfi viselkedése is: mindegy, hogy a rendőrök, az ügyész vagy a saját ügyvédje kérdezi, miért tette, amit tett, Pete Bannning csak annyit válaszol: “Nincs mit mondanom.” Nem fél a haláltól és úgy tűnik, eltökélt szándéka, hogy tettének indítékát nem árulja el senkinek, magával viszi a sírba a titkát.

Csak a regény utolsó lapjain derül fény az igazságra, az olvasó csak akkor tudja meg, mi a magyarázata a hidegvérrel elkövetett gyilkosságnak. Addig azonban megismerhetjük Pete Banning életének számos korábbi epizódját. Elborzasztó részletekben gazdag leírást kapunk arról, hogy a férfi milyen megpróbáltatásokon ment keresztül katonaként a Fülöp-szigeteki dzsungelben, milyen embertelenül bántak a japánok az amerikai hadifoglyokkal; képet kapunk arról, milyen társadalmi viszonyok uralkodtak az amerikai Délen a háború éveiben és az azt megelőző időszakban; megtudjuk, hogyan alakult Banningék sorsa, és az is kiderül, hogy sötét titok árnyékolja be a család életét. A Leszámolás egyszerre jogi krimi, háborús regény és pontos korrajz.

Belinda Bauer: A látó (Lettero)

Anna, James és a kisfiuk, Daniel egy tökéletes családot alkottak, egy óvatlan pillanatban azonban az ajtó nyitva maradt, és a kisfiú eltűnt. Az anya mindennap ragyogóra suvickolja a fia lábnyomait a betonban. Az őrület határáig tisztogatja. Számára ennyi maradt Danielből. Aztán felbukkan egy halottlátó...

Vajon a férfi tényleg különleges tehetség? Nem egyszerű sarlatán? Vagy esetleg egy még pokolibb figura, és nem véletlenül került elő? Vajon Anna emlékei mind igazak a történtekről? Miért támadnak látomásai furcsa körökről és egy rejtélyes kertről? Kinek a hangját véli hallani egyre többször, ha nem a kisfiáét?

Belinda Bauer napjaink egyik legnépszerűbb és legsikeresebb angol krimiszerzője. Rendkívüli tehetségének bizonyítéka, hogy 2018-ban Snap című regényét a rangos Man Booker-díjra jelölték. Könyvei a műfaj legjobbjai, tucatnyi nyelven adják ki őket, és sorra sikerlistára kerülnek. Az olvasóközönség és a kritikusok rajonganak érte, de ami igazán ritka, hogy a legnevesebb thrillerírók is. A magyar közönség A 19-es holttest című könyvéből ismerhette meg, mennyire egyedi hangú alkotó.

Don Winslow: A határ (Vinton)

Art Keller több mint negyven évet töltött az Egyesült Államok leghosszabban tartó konfliktusának, a drogháborúnak a frontvonalain. Megszállottan küzdött azért, hogy legyőzze a Sinaloa Kartell vezérét, Adán Barrerát, közben pedig elveszítette azokat, akiket szeretett, és lelke egy darabját is feláldozta ebben a véres és reménytelennek tűnő küzdelemben.

Keller mostanra a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) legmagasabb pozíciójáig jutott, és rájött hogy egy kiiktatott kartell-vezér helyére másik harminc került, akik az eddigieknél is elviselhetetlenebb erőszakhullamot, káoszt és szenvedést zúdítottak Mexikóra – és nem csak Mexikóra. Keller minden erejét és befolyását latba vetve próbálja megállítani az Államokba áramló heroint és a vele járó erőszakot, de mindenhol ellenségbe botlik. Egyesek az életére törnek, a politikusok egyszerűen tönkre akarják tenni, és ami a legelképzelhetetlenebb: az éppen hivatalát elfoglalni készülő elnöki adminisztráció azokkal cseresznyézik egy tálból, akiket Keller le akar győzni. Immár nemcsak a kartellekkel kell megküzdjön, hanem a saját hazája kormányával is.

A regény cselekménye az amerikai-mexikói határvonaltól délre fekvő sivatagtól a Wall Streetig, Guatemala nyomornegyedeitől a washingtoni kormányzati épületek márványterméig terjed. A főszereplők: a kartellvezérek új generációja, kartellekkel harcoló zsaruk, utcai drogdílerek, a drogfüggők, politikusok, pénzmosók, az ingatlanpiac moguljai, és az erőszak elől menekülők, akik egy új országban keresik az újrakezdés lehetőségét.

A drogháborúról, az amerikai-mexikói határon zajló drogcsempészetről és a Mexikót sújtó erőszakhullámról ma senki sem tud többet, mint Don WinslowA határ egy fikciós mű, de valószínűleg a valóságban is minden ugyanúgy zajlik, ahogyan a könyv lapjain.

Alex Michaelides: Néma tanú (Maxim)

Alex Michaelides a Néma tanú című regénye sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait.

Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű otthonuk van, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza a fotózásról, mire Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul. 

Vonakodása bármiféle magyarázattal szemben olyan titokká növeszti tettét, amely megragadja a nagyközönség figyelmét, és hírhedtté teszi személyét. Képeinek ára az egekbe szárnyal. Őt, a néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba, egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják.

Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak labirintusába vezeti. Olyan igazságot kutat, amely azzal fenyeget, hogy őt magát is felemészti...

Bev Thomas: A jó anya (Libri)

Ruth Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.

Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.

A jó anya lebilincselő, magával ragadó olvasmány, amely bepillantást enged a terapeuták és betegeik titkos világába, ahol a határok áthágása súlyos következményekkel jár.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2019.07.23