27. Barokk Esküvő – Hagyomány, pompa, egyedi attrakciók és sok újdonság

SzaSzi írása

barokk-eskuvo

Az idén augusztus 9-11. között kerül sor Győrben arra a különleges, barokk kori időutazásra, amelynek fő eseménye a kiválasztott jegyespár valódi egybekelése. A fő szervező Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ július 16-án sajtótájékoztató keretében ismertette a három nap programjait, bemutatta az ifjú párt, és egy kis ízelítőt kaphattunk Szász Szabolcs harmonikaművész játékából, aki fellépője lesz majd az eseménysorozatnak.

A város egyik legsikeresebb korszakaként jelölte meg dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a 17-18. századot, amelynek tanúiként itt állnak a rendezvénynek évről évre látványos és korhű hátteret biztosító gyönyörű műemléképületek. Talán épp ezért az egyik „leggyőrspecifikusabb” a Barokk Esküvő a fesztiválok sorában. Az érdeklődés pedig nem csökken, s talán ez leginkább annak köszönhető, hogy a hagyományőrzés mellett nagy hangsúlyt kap a megújulás. Tóthné dr. Kardos Krisztina, a fesztiválközpont igazgatója minden korosztályt invitál a három napos történelmi időutazásra, amelyen a megszokott és megkedvelt, sőt elvárt kézműves vásár, koncertek, crossart programok, színházi előadások, vásári komédiák, jelmezes felvonulás, szerenád, ügyességi torna, fodrászverseny és a főattrakciónak számító esküvő mellett számos izgalmas újdonsággal várják a vendégeket.

Egyedülálló attrakcióként ismét felépül a Széchenyi téren a Barokk kert, közepén egy filagóriával, a Baross út – Kazinczy utca kereszteződésében pedig új és több ígéretes program helyszíneként a Barokk Kávétér. A Dunakapu téren hőlégballonos függeszkedésre lesz lehetőség, annak emlékére, hogy az első sikeres felszállási kísérletre éppen Győrben került sor 1784-ben. Ez bizonyára nemcsak a jelenlévők, hanem a távolabb élők számára is meglepő látványt nyújt majd. Az Apátúr-ház előtti színpadon most először lesz látványfőzés, amelynek háziasszonya Szarka Zsófi gasztroújságíró, az elkészítendő étel a paté, azaz a pástétom, amely a római kortól kezdve Mátyás udvarán át a francia barokk lakomák egyik legkedveltebb étke volt. Zsófi és vendégei természetesen a bemutatás mellett anekdotákkal, korabeli étkezési szokásokról, fogásokról szóló történetekkel is fűszerezik majd a nem csak szemet gyönyörködtető harapnivalót, amelyet a közönség is megízlelhet. Az idei rendezvény rengeteg izgalmas szórakozást tartogat a gyerekek számára is, interaktív, hagyományőrző, kereső-kutató játékok, sokpróba és a Csupa-Csoda Vándorjátszótér új játékai várják őket.

barokk-eskuvo

Kétségtelen, hogy a hétvége legfontosabb és leglátványosabb része a jelmezes felvonulás és az esküvő. Keglovich Zita, a rendezvény művészeti vezetője elmondta, hogy a ceremónia a hagyományos 17-18. századi forgatókönyv szerint zajlik majd, de természetesen a házasulandók igényeit is figyelembe vették. A győri kötődésű ifjú pár, Szőke Hajnalka és Krausz Tamás már megkezdte a visszaszámlálást. Nagy az izgalom, hiszen a város apraja-nagyja velük ünnepel majd a Radó-szigeten tartandó szertartáson, amely csak a statisztákat, zenészeket, kórust tekintve mintegy kétszáz főnyi, s ezen felül jön még több ezer ember násznépnek.

A nagyrendezvények helyszíne a Radó-szigeten lesz, szombaton A sevillai borbély című opera dallamai csendülnek fel, vasárnap pedig zárásként olyan művészek kalauzolnak minket Bachtól Django-ig, mint a Talamba Ütőegyüttes, Micheller Myrtill és a Swing á la Django. Külön öröm, hogy a győri művészekkel nemcsak az esküvői események során találkozhatunk, hanem új felállásban, új szerepekben, több produkcióban is.

A programsort filmvetítés, omnibuszos kirándulás, tematikus városnéző séták, táncbemutatók, zászlóforgatók, hagyományőrző és tüzes-akrobatikus bemutatók, valamint bábjáték-automata teszik teljesebbé.

A részletes program a Győri Fesztiválközpont honlapján megtalálható.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.07.17