Elkészült a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar első lemeze

A stúdiófelvételt az Erkel-díjas Alpár Tibor vezette

2014 őszén elkészült a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar első lemeze, a patinás, 185 éves együttes történetében mérföldkőnek számít ez a korong, hiszen korábban csak koncertfelvételek készültek előadásaikról.

Az impozáns kiállítású CD-n egy Händel-, egy Mozart- és egy Liszt-mű szerepel, melyeket Arany János karnagy vezényletével és Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével rögzített a zenekar. A stúdiófelvételt a Bartók Rádió soproni származású zenei rendezője, Alpár Tibor vezette, aki 25 éves zenei rendezői munkásságáért 2006-ban az Erkel-díjat, idén pedig a Lajtha-díjat is elnyerte.

„Mára nélkülözhetetlenné vált, hogy legyen egy bemutatkozó anyaga a soproni szimfonikusoknak. A CD kereskedelmi forgalomba nem kerül, szakmai körökben szeretnénk terjeszteni, és ezzel is a város jó hírét öregbíteni. Célunk, hogy az ország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara ismertebbé váljon, ezáltal pedig további fellépési lehetőségekhez jusson.” – mondta el Kóczán Péter, a zenekart fenntartó Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese.

Soproni szerepléseknek nem lesz híján a zenekar, hiszen állandó közreműködője a Koraesti hangversenybérletnek. A négyrészes sorozatra több, mint háromszázan váltottak bérletet, az első hangversenyre november 12-én került sor. A 2014/15-ös évadban iskolai kórusok, a Sonitus Scarbantiae nőikar és a Fidelissima Vegyeskar is hallható egy-egy alkalommal.

A koncerteken és a lemezfelvételen is szerepel a 2014 januárjában elhunyt Szekendy Tamás csembalója, melyet a zenekar részére vásárolt meg a város a művész özvegyétől.

2015.01.05