Csillaggyermek

Emlékhely meg nem született, illetve elhunyt gyermekeknek

csillaggyermek

Különleges emlékhelyet avattak június 26-án Győrben a Szentlélek téren, a Nádorvárosi köztemető és a Szentlélek templom közötti, új burkolattal ellátott és felújított területen.

Lebó Ferenc szobrászművész alkotása mindazon gyerekeknek emlékművet állít, akik meg sem foganhattak, akik meg sem születhettek, de azoknak is, akik korán elmentek, így enyhítve – reményei szerint – azok fájdalmát, akik szeretteik hiányával kénytelenek együtt élni.

Az emlékmű ötlete Pozsgainé Szabó Erika, a győri Mesevár Óvoda óvónőjétől származik, aki, miután második gyermekét korán elveszítette, egy fogadóóra alkalmával megkereste Rózsavölgyi László képviselőt, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnökét, segítségét kérve egy olyan emlékhely kialakításában, ahol az emberek méltó módon tiszteleghetnek a meg nem született, illetve elhunyt gyermekek emléke előtt. A nemes gondolat a jó szándékú győri polgárok, vállalkozók, képviselők és az önkormányzat példás összefogása eredményeként valósult meg, és nem utolsósorban Lebó Ferenc szobrászművész nagyszerű alkotó munkája révén.

Az avatáson – melyen közreműködött az Apor Vilmos Római Katolikus Iskolaközpont kórusa is – Rózsavölgyi László felidézte a Csillaggyermek emlékhely születésének pillanatait, kiemelve a győriek megható áldozatkészségét, melynek eredményeképpen az eredetileg tervezett költségnél másfél millió forinttal több pénz jött össze. A fennmaradt összeget az emlékmű környezetében fásításra, füvesítésre és padokra költik.

Avatóbeszédében Borkai Zsolt polgármester a gyermeküktől búcsúzó szülők iránt fejezte ki tiszteletét, méltatva erőfeszítésüket, melyet az emlékhely létrehozása érdekében tettek. Kívánságuknak megfelelően most méltó emlékhelyet kapnak, ahol emlékezhetnek, s ahol a hasonló tragédiában nem érintett győriek is fejet hajthatnak.

Az alkotás leleplezése után minden jelenlévő számára megjelent a 4 méter magas, hatalmas emlékmű, melyen két bronzból megformált szülő alakja közötti részen kivágva láthatóvá vált a „hiány”, a gyermek sziluettje, amin átnézve a világra láthatunk rá: az égre, a felhőkre, de – az emlékmű tudatos elhelyezésének köszönhetően – éppen a Szentlélek templom kupolájára, keresztjére is.

A későbbiekben Mihályi Orsolya, a Győri Nemzeti Színház művésznője mondta el Várnai Zseni Megyek feléd, valamint Gősi Vali Csillaggá csókoltalak c. versét.

Csillaggá csókoltalak

Voltál
az áhított,
édes teher,
gyönyörű kínban szült varázs…
Öleltem pöttöm testedet,
míg csitult
a lármás sírás.

Hozzám
hajolsz ma
a végtelen,
hűvös-kék felhőkön át;
csillaggá csókoltam lényedet,
fényem vagy,
vigasztalás.

(Gősi Vali a verset fia emlékére 2005-ben írta, aki egy embertársa életét mentve meg vesztette el a sajátját.)

Arra különösen büszkék vagyunk, hogy Lebó Ferenc és Gősi Vali is alkotótársunk, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagjai.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.07.01