Évadzáró ülés a Győri Balettnél

SzaSzi írása

gyori-balett-evadzaro

Évadzáró ülést tartott június 28-án a 40 éves jubileumát ünneplő Győri Balett. Bár még vár rájuk egy előadás, és a próbák is zajlanak, a koncentrált munka közben bizonyára ők is egyre többet gondolnak a jól megérdemelt szabadságra, pihenésre. Fantasztikus, tartalmas és mozgalmas idényt tudhatnak maguk mögött. Kiss János igazgató összegezte az elmúlt szezon eseményeit.

Az idén egy európai színvonalú próbatermet vehettek birtokba, ami jól tükrözi itthoni megbecsülésüket is. A megfelelő körülmények megléte nagyon fontos, mert ez a minőségi munka alapja. Mindannyian azon dolgoznak, hogy a Győri Balett nemzetközi híre továbbra is élő maradjon. A repertoáron lévő darabok szinte mindegyike bemutatkozott hazánkban. A Passage az új Nemzeti Táncszínház felkérésére Budapesten a megnyitón léphetett fel a Zeneakadémia zenekarával, ami jelzi a társulat magyar táncéletben elfoglalt helyét is. A legfontosabb azonban a közönséggel való kapcsolattartás – hangsúlyozta a balettigazgató, akiket hol sikerdarabokkal, hol egy-egy drámai jellegű előadással igyekeznek szolgálni.

Az idén például csak Győrben 19 előadást élhetett meg az első világháború emlékére készült Sötét csönd című táncmű. Közel tízezer néző láthatta Ángel Rodriguez szép ívű, rengeteg értékes szerepmegformálást megjelenítő, a Művészetek Palotájában háromszor is színpadra kerülő koreográfiáját. „Gondoskodnunk kell a jövőről, ezért a legfontosabbak a gyerekek, hogy legyenek táncművészek, hogy legyen táncszerető közönség is” – fogalmazott Kiss János. Így került fókuszba a Forgószél, avagy a képzelet csodája, amely elnyerte Veszprémben a XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó Közönségdíját is. Ritkán fordul elő, hogy egy gyermekelőadást hívnak külföldre, mégis máltai invitálást kapott a Magyarországon is nagy sikerű produkció, amire a programok zsúfoltsága miatt csak egy év múlva kerül majd sor.

Felidézésre kerültek az idei, külföldön szerzett élmények is, ahol a világ legjobb együtteseinek sorában szerepelhettek Izraeltől Marokkón át az olaszországi Torinóig. Számtalan itthoni rendezvény főszereplői vagy közreműködői, és több projekt résztvevői voltak. A legutóbb például a Calzedonia nemzetközi hírű harisnyáit reklámozták.

Sikerességüket a rengeteg frissen elnyert elismerés is mutatja: Audi-díj, TAPS-díj, Kardirex-díj, Carmen-díj (a teljesség igénye nélkül). Kiss János maga is több kitüntető címet nyert el a szezonban (például: Príma Primissima, TAPS-életműdíj stb.). Mindemellett a gyerekektől kapott Aranybab-díjat legalább ilyen elismerőnek tartja. A szakma legértékesebb kitüntetését a Seregi-díjat Velekei László művészeti vezető érdemelte ki, akire nagyon büszke a csapat. „Csak akkor tudunk sikereket elérni, ha mindenki a saját tehetsége szerint teszi a dolgát” – tette hozzá az igazgató.

Kiss János végezetül magántáncossá nevezte ki Marjai Lili Annát és Engelbrecht Patrikot. Valamint elbúcsúzott Thierry Jaquementtől, aki visszatér hazájába.

Évek óta hagyomány a Bombicz Barbara Harangozó-díjas táncművész által alapított Ezüst Babér Vándordíj kiosztása is. Ezt a társulat tagjai ítélik oda titkos szavazással azon társuknak, akit arra érdemesnek találnak az éves munkájáért. Az 40. évadban Tatjana Shipilova lett a választottjuk, aki a babért hazaviheti.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.06.28