Mint egy kaleidoszkóp – Utak a tudattalanba

Kiállítás az Esterházy-palotában

mint-a-kaleidoszkop

2019. június 20-án volt a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum legújabb gyűjteményes tárlatának megnyitóünnepsége, melyen az 1890-es évek közepétől 1919-ig keletkezett, századfordulós magyar képzőművészet legfontosabb irányzatait, legjelentősebb alkotóinak munkáit mutatják be. Ez a korszak olyan színes és sokrétű volt a különböző stílusirányzatokkal váltakozva, mint egy kaleidoszkóp.

Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója – miután köszöntötte a megnyitón részt vett meghívott közönséget – elmondta, hogy a tárlat anyagát magyar magán- és közgyűjteményekből, a múzeum saját kollekciójából, valamint a Győrben élő műgyűjtők kölcsönkért kincseiből állították össze.

Borkai Zsolt polgármester megnyitóbeszédében megköszönte a múzeum hatalmas munkáját, melyet jelen kiállítás szervezése és egyéb, kiváló rendezvényeik kapcsán folyamatosan kifejtenek.

Bognár Tibor művészetterapeuta elmondta, hogy a kiállításhoz művészetterápiás foglalkozássorozat is készült, melyeken – művészetterápiás eszköztár segítségével – a kiállított alkotásokon keresztül a résztvevők különböző érzelmi viszonyulásokat élhetnek át. Ehhez az úgynevezett zöld kártya kérdései is segítséget nyújtanak majd.

A kiállítás első termében Csáth Géza íróra és Gulácsy Lajos festőművészre emlékeznek, ahol életművük legfontosabb darabjait – köztük Csáth Géza eredeti kéziratait – mutatják be. (A kiállítás címe egyébként Csáth A varázsló kertje című novellájából származik.)

Batthyány Gyula, Breuer Marcell, Csáth Géza, Derkovits Gyula, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Helbing Ferenc, Iványi Grünwald Béla, Kernstok Károly, Kléh János, Korb Erzsébet, Kunffy Lajos, Mattis-Teutsch János, Mednyánszky László, Mund Hugó, Nádler Róbert, Orbán Dezső, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József, Szőnyi István neve, kiállított alkotásaik méltán felhívják a képzőművészet szerelmeseinek figyelmét, hogy ellátogassanak idén nyáron Győrbe megtekinteni együtt ezt a különleges anyagot.

A kiállítás szeptember 30-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható az Esterházy-palotában (Király utca 17.).

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.06.24