Könnyed nyári szórakozás

Marvel Kapitány- és Deadpool-képregények

marvel-kapitany

A Fumax szuperhősös portfóliója olyan főszereplőket is a figyelem középpontjába helyez, akikkel viszonylag kevesebbet vagy egyáltalán nem foglalkoztak korábban Magyarországon. Én most két vaskos könyvről szólnék pár szót: az egyik a Marvel Kapitány, a másik pedig a Deadpool: Zsémbes Zsoldos. Mindkettőnek vannak művészi értékei is, de azért ezeket inkább a fun kedvéért olvassa az ember, és nem a mély tartalomért.

A kettő közül a Marvel Kapitányt mondhatjuk komolyabbnak. Nálam korábban egyáltalán nem volt fókuszban ez a karakter, és ha össze is futottam vele mondjuk a Bosszú Angyalai tagjaként, sosem éreztem olyan súlyúnak, hogy önálló kötetet is elvigyen a hátán (talán nem véletlen, hogy Amerikában az on-going szériáját hol elindítja, hol leállítja a Marvel). A Fumax gondolt egy merészet, és bár a filmhez időzítve, de megpróbálkozott egy sztorival, és milyen jól tette. Gondolom, nem én leszek az egyetlen, aki ez alapján látja meg a mélységet a szuperhősnő személyiségében.

A könyvben amúgy egy közérthető sci-fi sztori lapul, néhány egyéb és földhözragadtabb epizóddal. A közérthetőséget egy kevésbé drámai Star Wars szintjén kell érteni, csipetnyi háborús elemmel, meg kifejezetten sok vidámsággal és poénnal. Szerencsére a habkönnyű szórakozás ellenére a karakterrajz sem marad el, és még a mellékszereplők is kapnak teret. A Galaxis Őrzői például, ha minden igaz, először jelennek meg magyar képregényben (nagy hibát követne el a Fumax, ha nem hozna ki tőlük egy önálló sztorit), és Mordály az egyik legszórakoztatóbb eleme a 13 epizódnak. Megkapja a magáét ezen kívül a Mikulás, meg van verselős vicceskedés is, de a fő sztori is lendületes és szórakoztató. Tartalom pedig olyannyira van benne, hogy éppen azon gondolkodom, hogy újraolvasom.

Itt lehet beleolvasni.

deadpool-zsembes-zsoldos

Deadpoolt Marvel Kapitánnyal ellentétben nem nagyon kell bemutatni Magyarországon. A filmek is sikeresek voltak, de pár képregényben már ő is kapott főszerepet nálunk. Azonban minden megjelenése közül ez a legfajsúlyosabb. A több mint egy kilós kötetben a 13 részes Merc With a Mouth sztorit lehet elolvasni, ami pont olyan őrült, mint minden, ami Deadpoolhoz tartozik. A történet egyetlen komolynak mondható eleme, hogy Deadpool valóban meg akarja menteni a világot saját zombifejének fertőzésétől. Zombifej? Fertőzés? Áá, nem is tudom ezt itt elmagyarázni. Talán annyi a lényeg, hogy több dimenzión keresztül száguld a kaland, és az egyik dimenzióban levágott Deadpool-fej körül forog minden.

A szokásos, bár rendkívül vicces Deadpool-beszólásokon, -káromkodásokon, -szemétkedéseken túl sok szöveges tartalmat nem lehet találni a kötetben, emiatt aztán inkább egyszer olvasós, de mivel a kötetet 90 százalékban rajzoló Bong Dazo (aki sajnos nemrég halt meg) baromi részletgazdag módon dolgozott, ezért az ember újra és újra előveszi, hogy nézegesse a képeket. Szóval nincs baj, mert Deadpool érdemel ekkora teret és kiadványt, de jobb tudni előtte, hogy ez csak szórakozás, és nincsen világmegfejtő mondanivalója. Érdemes volt kiadni.

Itt lehet beleolvasni.

Dankó János
Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.06.22