Nem tudod, milyen hangszer az a handpan?

A ToSoDa Projekt most segít ebben

tosoda-projekt

Napjaink egyre népszerűbb hangszere, a handpan – sokak által csak hang drumkén ismert – új perspektívát kap a fiatal (feltörekvő) győri zenekar zenéjében. A ToSoDa Projekt 2017 januárjában alakult Kácser Tamás gitáros (Toma=TO), Szombathelyi Patrik handpanes (SO) és Dankowsky Áron cajonos (DA) együttműködéseként.

Az azóta eltelt két évben számos fesztiválon (Mediawave, Everness, Journey to Tarab, Ozora, Babel Sound, Gyüttment) és több országban (Ausztria, Németország, Lengyelország, Románia, Csehország, Spanyolország) is muzsikáltak már. Idén nekiálltak első lemezük összerakásának is, ami reményeik szerint nyárra már a toplisták élére repíti őket. Ennek a lemeznek első hírvivője az a felvétel, amit a zenekar a vámosszabadi Zenekápolna Stúdióban rögzített, és itt mutatkozik be elsőnek.

Stílusuk saját meghatározásuk szerint „sprituális drum ʼn bass”, aminek persze semmi köze nincs a drum ’n bass-hez. Szóval nehéz lenne meghatározni az általunk ismert zenei stílusok alapján. A többnyire lágy, ellazulós medítatív dallamok néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum ʼn bass-es lüktetéssel megspékelve töltik be a teret. Ezt az érzést sejteti a most megjelent klip is.

A csapatnak a nyár koncertezéssel telik, idén is ott lesznek számos fesztivál színpadán (Művészetek Völgye, Everness, Ozora, Journey to Tarab), és emellett a saját maguk, valamint a MAG Instruments által szervezett HUG – Magyar Handpan & Világzenei Fesztiválon is.

Aki egyébként a felvétel alapján kedvet kapott a hasonló muzsikához, azoknak ajánljuk az itt már említett első HUG – Handpan & Világzenei Fesztivált, amelyhez szintén készült egy kedvcsináló videó neves hazai és nemzetközi handpan művészekkel.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.06.21