Szlovák-magyar koprodukciót támogat a Filmalap

A Hatalom egy képzeletbeli Kelet-Európában játszódó krimi lesz

prikler-matyas

Prikler Mátyás Hatalom címmel készülő filmjére 59,5 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. A filmtervvel Prikler korábban sikerrel szerepelt a cannes-i Producers Network szakmai fórumon.

A Hatalom egy képzeletbeli Kelet-Európában játszódó krimi. A történet során – melynek kiindulópontja egy halálos kimenetelű vadászbaleset – egy szlovák miniszter, aki egy brüsszeli poszt legesélyesebb várományosa, egy nyugdíj előtt álló egykori titkosszolgálati ügynök és egy oknyomozó újságíró sorsa fonódik össze.

A szlovák-magyar határ közelében fekvő Gömörön, valamint Pozsonyban és Brüsszelben játszódó történet főbb szerepeiben Hajdu Szabolcs, Jan Kacer, Kormos Mihály és Lucia Kasova lesz látható. A krimi hagyományait követő mozifilm operatőre Pálos Gergely.

Novemberben kezdődik a szlovák-magyar koprodukcióban készülő film forgatása, a stáb Szlovákiában és Bécsben forgat majd, a zenefelvétel és a hangi utómunka Magyarországon készül.

Prikler Mátyás szlovákiai magyar alkotó a pozsonyi filmművészeti egyetemen végzett, diplomafilmje a Köszönöm, jól című dokudráma volt, mellyel meghívást nyert a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjába 2010-ben. MPhilms nevű filmgyártó cégének részvételével készült többek között a Délibáb című magyar-szlovák koprodukciós film. Prikler Mátyás új filmje a Proton Cinema részvételével készül, magyar koproducere Petrányi Viktória.

A Filmalap célkitűzései között szerepel a közép-európai koprodukciók szorgalmazása. A Román Filmközpont és a Filmalap a közelmúltban hat koprodukciót támogatott közösen, köztük az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra főszereplésével készülő Spirál című lélektani drámát, mely Felméri Cecília első mozifilmje lesz.

Magyar Nemzeti Filmalap

2019.06.19