Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok Győrben

SzaSzi írása

unnepi-konyvhet-gyor-megnyito

Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva június 13-án Győrben is kezdetét vette a könyvbarátok ünnepe. A Baross úton, a nagy hőségben, pavilonok és napernyők árnyékában meghúzódó érdeklődőket Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte.

A találkozások városában nagy igény van a kultúra eme szeletére, immár hagyománnyá vált az, hogy – az alapítók megfogalmazása szerint – „ingujjban, közvetlen, bohém formában találkozzanak egymással a könyvkiadók, az írók és az olvasók.” A képviselő külön örömét fejezte ki a város iránt elkötelezett alkotók részvételéért, akik műveikkel erősítik lokálpatrióta kötődésünket.

unnepi-konyvhet-gyor-megnyito

Megnyitóbeszédében Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész utalt azokra, akik „szívükkel, lelkükkel akarták és hozták létre azt a megtartó kultúrát, amely bármilyen régi könyv lapjairól azonnal, az azt kézbe fogó ember szemébe, szívébe és szellemébe sugárzik.” Hartvik püspök, Anonymus, Ráth, Nyéki Vörös Mátyás, Révai Miklós, Czuczor Gergely, a Kisfaludyak, Dr. Kovács Pál, Deák Ferenc és Kormos István városában ma is van létjogosultsága az olvasásnak.

A hírportálok, az elektronikus könyvtárak, a hangoskönyvek, a digitális szövegek terjedésével nem könnyű versenyre kelni. Az elektrotechnika és az internet most újraalakít mindent, az olvasási szokásokat is, de „a jó könyv így vagy úgy előretör a történelemből, felörvénylik a felejtésből, az időből. Az alexandriai könyvtár eléghetett, de az a tudás, amit az odajárók, az ott olvasók magukkal vihettek, az sohasem. Mátyás korvinái szétszóródhattak, de a megmaradt néhány példány a teljes könyvtár nagyszerűségét reprodukálja. A diktatúrák elégethették, bezúzhatták, raktárba parancsolhatták egyes alkotók könyveit, de a megmaradt kötetek újra szülték a poétikát, a történetet, a gondolatot” – fogalmazott a filológus. „Az emberiségnek számos olyan találmánya van, ami nem kopik az időben. Gutenberg találmánya is ilyen. Tökéletes alkotás. Nem törölhető ki egyetlen gyors és igen rossz vagy elhamarkodott mozdulattal a kultúrából.”

unnepi-konyvhet-gyor-megnyito

Érvei között említette az egyre gazdagodó otthoni könyvespolcokat, a könyvüzletek soha eddig nem látott hatalmas választékát és a néhány hete rendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál napokon át tartó, népes forgatagát, ahol a tájékozódás megkönnyítésére külön térképet kellett nyomtatni. „Író beszélt az olvasóval, olvasó a kiadóval, olvasók egymással, szerzők, kritikusok, irodalomtörténészek, illusztrátorok, fordítók egymással és a könyvek szerelmeseivel, miközben könyvek cseréltek gazdát és ígértek új és új szellemi kalandot, örömöt.” Végezetül az irodalomtörténész felhívta a figyelmet az olvasókra is, hiszen ők azok, akik életet lehelnek a könyvekbe.

A megnyitóbeszédek után a sétálóutcán, a Csónakos szobornál felállított könyvheti színpadon – amely három napon át a zenés műsorok helyszíne is – Bognár Szilvia és zenekara adott ízelítőt saját dalaikból.

unnepi-konyvhet-gyor-megnyito

A Baross úti standokon még szombat estig válogathatunk, vásárolhatunk kedvezményesen a könyvkiadók, könyvesboltok, intézmények kínálatából. Bizonyára találunk majd a könyves forgatagban érdeklődésünkhöz illő olvasmányt, kedvünkre való programot, és találkozhatunk, beszélgethetünk az alkotókkal is. Könyvbemutatókra a közelben, a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében kerül sor.

A programokról részletesebben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján tájékozódhatnak.

SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2019.06.14