Ingyenes gyermekprogramokkal is várják a közönséget a II. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon


masodik-ratonyi-robert-operettfesztival

2019. június 20. és 23. között, idén második alkalommal rendezi az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház.

Rátonyi Róbert életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben, ezért nem volt kérdés, hogy az operettfesztivál, a korszakos jelentőségű művész előtt tisztelegve, felveszi a nevét. Az először tavaly megrendezett programsorozat az elmúlt évben közel hétezer látogatót vonzott.

Az idei, négynapos fesztivál a családosan érkezők számára is tartalmas kikapcsolódást nyújt majd, és lehetőséget teremt arra, hogy minél többen közelebbről is megismerkedjenek a hungarikumnak számító műfajjal. A gazdag programkínálat – látványos nyitóceremónia, kiállítás az operett egykori csillagairól, operett előadások, a Színházkertben látható operett összeállítások, zenés estek, pódium műsorok, szakmai beszélgetések, nagyszabású gálakoncert – mellett a gyermekközönség megszólításának céljával, ingyenes gyermekprogramok, arcfestés, kézműves foglalkozások, Kabóca játéktér, 8:00 órától 12:00 óráig Gyereksziget, mindezen túl óriáscirkusz, bábjátékos előadás és 12:00 órától a napi fesztiválprogramok végéig OperettFaloda várja a szórakozni és felüdülni vágyókat.

A fesztivált megnyitó ceremóniát június 20-án, csütörtökön 17:00 órakor tartják a színház előtti téren Oszvald Marika Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, érdemes művész közreműködésével, amelyet 19:30 órától a kecskeméti Katona József Színház Állami áruház című operett előadása követ a Nagyszínházban. Június 21-én pénteken 13:35 órától műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, majd 15:00 órától az Operettpercekben fellépnek a Veszprémi Petőfi Színház művészei és fiatal tehetségei. 16:00 órától a Magyar Zenés Színház János vitéz című meseoperettjének keresztmetszetét, és szintén 16:00 órától a színházban Peller Károly színművész, a Budapesti Operettszínház tagjának Mindig én adok, mégis én tartozom című zenés önvallomását láthatja a közönség. 17:00 órától Rátonyi Róbert leveleiből hallhatnak válogatást Rátonyi Hajni színművész, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész és Nemlaha György zenei szakíró közreműködésével, 19:00 órától pedig a budapesti József Attila Színház hozza el a Nagyszínházba Csókos asszony című kétfelvonásos operett előadását, miközben 20:00 órától kerül sor Szóka Júlia Fesztivál-díjas operettprimadonna 30 éve a dallamok szárnyán című magyar nóta és operett estjére is. 22:00 órakor a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának koncertje zárja az aznapi fesztiválprogramot.

Június 22-én szombaton 14:00 órától a Vaga Banda Gólyalábasok Óriáscirkusza várja az ifjabb közönséget, 15:00 órától pedig ismét színre kerül a Magyar Zenés Színház János vitéze. 16:00 órától ízelítőt adnak a Veszprémi Petőfi Színház Mária főhadnagy című októberi bemutatójából, és szintén 16:00 órától Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor pódiumműsorát is megtekinthetik az érdeklődők. 17:00 órától a Beszélgetés az operett csillagaival című programon Galambos Erzsi Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel, valamint Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel találkozhatnak, 17:30 órától pedig a Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes, valamint Vizeli Bálint és zenekara Mátyás király és az igazmondó juhász című zenés, táncos interaktív meséje gazdagítja a fesztivál második napját. 19:00 órától a csíkszeredai Csíki Játékszín bemutatja Mágnás Miska című operett előadását a Nagyszínházban. Nem csoda, ha a fergeteges produkciók láttán sokan kedvet kapnak majd a pörgés-forgáshoz, ők a Vasutas Zeneiskola és a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Musical Stúdiójának 20:00 órakor kezdődő Péntek 13 című zenés előadása után, 22:00 órától az Egy élet a tánc, melyben lélek a dal című folklór műsorral összekapcsolt táncházban rophatják.

Június 23-án vasárnap, a fesztivál záró napján a 14.00 órakor ismét látható Óriáscirkusz után 15:00 órától Operettpezsgés címmel a Veszprémi Petőfi Színház művészei és fiatal tehetségei varázsolják el a látogatókat, 16:00 órától megnézhetik a Ziránó Színház Pulcinella kertészkedik című élőzenés bábjáték előadását, 17:00 órától pedig a Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes Táncoló korok című bemutatóját. 18:30 órától a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál Záróceremóniájára, 20:00 órától pedig a már hagyománnyá vált, nagyszabású Operett Gálára kerül sor a Nagyszínházban. A fesztivál teljes ideje alatt látható a színház előcsarnokában megnyílt kiállítás az operett egykori csillagairól, és lehetőség nyílik közös fényképek elkészítésére is a legendás színművészek életnagyságú bábjaival. Az esti főműsorokra minden jegy elkelt.

Bővebb információ a Veszprémi Petőfi Színház honlapján található.

2019.06.15