Kitaibel Pál-díj 2019

SzaSzi tudósítása

kitaibel-pal-dij-2019

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából immár tizenkilencedik alkalommal adták a Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérmet a Városházán, a Bisinger-teremben. A győri kitüntetést ajánlások alapján azok a magánszemélyek vagy közösségek kaphatják meg, akik különösen sokat tesznek környezetükért, példát mutatva ezzel a jövő nemzedékének.

Az ünnepségen megjelenteket dr. Sík Sándor a Városstratégiai Bizottság elnöke köszöntötte. A névadó érdemeit Bartal György a bizottság tagja idézte fel.

Kitaibel Pál 1757-ben született tudós, botanikus, kémikus egyike volt azoknak, akik megteremtették a hazai környezetvédelem alapjait. Tevékenysége a jövőt szolgálta, hiszen azon fáradozott egész életében, hogy feltérképezze Magyarország természeti kincseit, és felhívja a figyelmet megóvásuk fontosságára. A győri önkormányzat az ő tiszteletére 1999-től adományozza a róla elnevezett emlékérmet, amelyet az idén Fátrainé Csanaki Éva, a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője vehetett át.

A díjazott határozatban szereplő méltatását Bartal György olvasta fel. Eszerint Fátrainé Csanaki Éva már évtizede közreműködik a környezetvédelmi pályázatokban, konferenciák és környezetvédelmi versenyek szervezésében, a Zöld Iskola program szakmai vezetésében, sokat tett a diákok környezettudatos nevelésében, a környezetvédelmi ismeretterjesztésben, a természeti értékek megóvásában, de szerepet vállalt a Győrszentiváni Tanösvény létrehozásában is.

Az ünnepelt a köszönet hangján szólt, elmondta, hogy valóban több évtizede elkötelezetten dolgozik a fiatalok környezettudatos neveléséért, és számára az egyik legnagyobb kitüntetés, hogy a Zöld-program miatt egyre több szülő választja gyermekének iskolájukat. Az ünnepi hangulatot fokozta a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola növendékeinek színvonalas fuvolajátéka.     

Ez úton gratulálunk a díjazottnak!

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs

 

2019.06.11