Művészetről – mindenkinek: Zene és kép


art-world-hungary

A művészet éppoly szükséglete az embernek, mint az evés-ivás.” (Dosztojevszkij) Az Art World Hungary Egyesület Tavaszi tárlat 2019 című kiállításának záróeseménye igazi művészeti csemegét kínált az AWHE Akadémia iránt érdeklődőknek 2019. május 28-án a kamara Baross termében.

Témaként a Zene és kép szerepelt, amely egy rendhagyó – képi látvánnyal illusztrált – orgonahangversenyt vagy zenével kísért látványt kínált a művészeti akadémia iránt érdeklődőknek. Látom a képet, és hallom a zenét, vagy hallom a zenét, és látom a képet?

A zenei műsort Elischer Balázs orgonaművész válogatta az orgonairodalom remekeiből. Bach, Charles-Marie Widor és Antalffy-Zsiross Dezső orgonaműveinek motívumaihoz Borbély Károly festőművész válogatott festményei közül. A vetített képek „láthatóvá” tették a zenét, a zene „aláfestette” a képeket. A zene és látvány a két művész kommentárjai által vált teljessé a népes érdeklődő közönség számára.

A jelenlévők a műsor mellett meglepetésben is részesültek: Milu Milanovich Ildikó és Csizmadia István felajánlott alkotásait kapták a tombolán nyertes résztvevők.

A zenei és vizuális élményt kínáló előadást követően a 10 éves Rotary Győr Rába Klub tevékenységét mutatta be Kottán Péter elnök.

A Rotaryval az ifjú képzőművész tehetségekért programrészben az Art Agora 2018 pályadíjait adták át. A múlt év őszén rendezett „Egy este a művészetért” rendezvényen 15 győri művész 15 alkotását árverezték el.

A befolyt több mint egymillió forintra képzőművészeti képzéssel foglalkozó iskolák alkotóműhelyei és fiatal, tehetséges tanulói pályázhattak. A kuratórium az idén elsősorban a művészeti táborban és tanfolyamon való részvételt támogatta, de laptop, digitális rajztábla, csontváz, próbababa és több más kis értékű eszköz is átadásra került.

Az esemény végén Rovács Jolanta, az Art World Hungary Egyesület elnöke és Kottán Péter, a Rotary Győr Rába elnöke együttműködési nyilatkozatot írt alá.

A Tavaszi tárlat 2019 kiállítás május 31-ig volt megtekinthető.

Görcsné Dr.PhD Muzsai Viktória egyetemi docens
Fotók: Molnár György, a GYAK tagja

2019.06.01