A Bálna bölcsesség nyerte a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját


godolloi-termeszetfilm-fesztival

Gödöllőn ismét találkoztak a természetfilmesek, hogy összemérjék munkájuk eredményét az ország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényén. Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját A Bálna bölcsesség (Whale Wisdom) című természetfilm, Rick Rosenthal alkotása nyerte el.

A fesztivál idei témája a víz volt, a rendezvényen hat helyszínen összesen 145 alkotást vetítettek. A fővédnök Áder János köztársasági elnök. Az elsősorban gyerekeket és családokat megszólító rendezvényen a filmvetítések mellett számos kísérőprogram, valamint 65 civil és szakmai kiállító várta a közönséget szemléletformáló bemutatókkal és játékokkal, például fajfelismerővel és halsimogatóval.

Az ötödik alkalommal meghirdetett fesztiválon új programelemként szerepelt az újrahasznosítás kézműveseinek utcája, a PET-palackból készült versenyautók futama, valamint a filmes közönségtalálkozók is. Emellett több kiállítás, például a világhírű természetfotós, Máté Bence szabadtéri fotótárlata is.

Három napon át vetítettek víz témájú filmeket, láthatta a közönség ifj. Lőrinci Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítását is. Emellett bemutatták azt a magyar víztisztító rendszert, amely már több katasztrófaövezetben állított elő iható vizet az ott élők számára.

Idén az M5 kulturális csatorna különdíjjal jutalmazott egy magyar alkotást, Tóth Zsolt Marcell Darumadár fenn az égen című filmjét. A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért.

A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert. A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között a Rob Stewart által rendezett A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) lett az első helyezett. A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak.

A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri. Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az első díjat. Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert.

A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók, míg a dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül pedig Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett. Az Emberi Erőforrások Minisztérium különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta.

A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért. A Fekete István-díjat Dmitrij Ljasuknak ítélték oda.

A NatGeo csatorna különdíját Rozle Bregar, Matic Oblak és Miha Avgustin kapta. Gödöllő különdíját Szabó Attila érdemelte ki a Fábavésett történelem című filmmel. A Rockenbauer-emlékdíjat Sáfrány Józsefnek ítélték oda, a Szent István Egyetem különdíját pedig Tóth Zsolt Marcell nyerte el.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI

2019.05.29