Premier – Lovas színházi show a győr-gyirmóti Rodeo Ranch-en

Bári Edit írása

premier-gyori-lovas-szinhaz

A győri Ördöglovasok története az ezredforduló idején kezdődött, és az alapító, Tóth Szilárd kitartásának köszönhetően mára az egyik legfoglalkoztatottabb csapattá váltak. A Rodeo Team lovasai a Nemzeti Vágtán, nívós lovas rendezvényeken, lovas világkupákon és a Komáromi Lovas Színház előadásain is részt vesznek. 2019. május 25-én este pedig Győri Lovas Színház néven mutatkoztak be a Premier című előadással.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Győr kulturális életében új színfoltként jelenik meg a „lovas színház” műfaja, amely ötvözi a színjátszást és a lovas produkciókat; egy olyan show, ami egyszerre szól látványról és művészi értékekről. Ennek a kezdeményezésnek lehettünk tanúi egy nagyszabású, zenés, látványos előadáson, amely Derzsi György rendezésében két felvonásban volt látható.

A produkció a Magyarország című dallal kezdődött, majd megjelent hat lovas és Győr város polgármestere, Borkai Zsolt, aki lóháton köszöntötte a jelenlévőket, utána pedig fáklyát gyújtott. Lassan besötétedett, kigyúltak a kifutót megvilágító színes reflektorok, meleg fényt sugároztak a fáklyák, és a lelátón ülve már biztos voltam abban, hogy most egy egészen másfajta élményben lesz részünk.

A Premier számomra egyetlen gondolatra felfűzött előadás volt. Miért akar egy kisfiú (Csilik Ákos) cowboy, vagy épp indián lenni? Természetesen a lovak miatt. Ám édesapja (Zöld Csaba) mesélt még sok-sok híres lovas nemzetről, Pegazusról, és mi máris a „lovak közé csapva” láthattuk az életre keltett lovasokat. Életképekként tárultak elénk a filmekből jól ismert jelenetek: indiánok, tűzzsonglőrök, cowboyok, lovas szekerek. A Vadnyugat hőskorát megidéző rész – az égő szekér, ló által vonszolt ember, vágtázó lovasok, tüneményes pónik, hátukon még tüneményesebb apró lovasokkal – hihetetlenül élvezetes volt. Ahhoz, hogy az élmény teljes legyen, megszólaltak a country ritmusai, és a Volt egyszer egy vadnyugat híres zenéje.

Majd következtek a csikósok, huszárok és betyárok, ostorcsapkodással, miközben háttal vagy állva lovagoltak. Zenei hangzásként a Lenn a délibábos Hortobágyon, a Cintányéros cudar világ és A jó lovas katonának című dalok csendültek fel. Természetesen a mesében szó esett a magyarok büszkeségéről, Kincsemről is: ezt a csodaszép dalt Zöld Csaba énekelte el. Jöttek tündérek hófehér lovakon, ugyanilyen ruhában, ami látványban ragyogó harmóniát tükrözött, de láthattunk keresztes lovagokat is, mégpedig csatában. „Minden kornak megvannak a maguk hősei…” – hangzik el az előadásban. Ennek fényében megjelent nekünk Zorro és Don Quijote de la Mancha is – a híres musicalből három dal is felcsendült.

Nem maradtak ki a cirkuszi mutatványok sem – a szó legpozitívabb értelmében véve. Hamza Viktória idomított lovai és lovasbemutatója minden elismerést megérdemelnek. Gólyalábasok, mazsorett bemutató, tűzzsonglőrök, lovak és sok-sok zene. A csodaszép, jól ismert dalok mellett felcsendültek Derzsi György saját szerzeményei is, amelyek természetesen hangzásban, hangulatban mindig illeszkedtek az éppen látottakhoz. A produkcióban szereplő énekes-színészek – Zöld Csaba, Békefi Viktória, Borbély Richárd, Kovács Koppány, Kecskés Tímea, Sándor Dávid, Ágoston Máté – által káprázatosan előadott dalok egészen különleges hangzást adtak a szinte végtelennek tűnő térben. Az előadás a Honfoglalás híres dalával zárult, melyet a szereplők közösen énekeltek el.

Mi az a gondolat, ami az egész előadást áthatotta? Talán nem más, mint egyfajta tisztelgés egy okos, csodálatos állat előtt, aki évezredek óta az ember segítője, barátja, hűséges társa, s ha kellett, együtt élt és együtt halt lovasával. Az Ördöglovasokhoz illő vágtázások, a lovak és lovasok felhőtlen összhangja, az állatok fegyelmezettsége egyszerűen csodálatos volt.

A Győri Lovas Színház Premier című bemutatkozó előadása valóban egy különleges zenés-énekes lovas show volt, egy kavalkád, ahol kapkodtuk a fejünket attól való félelmünkben, nehogy lemaradjunk valami látványosságról.

A címlapkép a Premier május 25-i esti előadásán, a többi fotó pedig a show főpróbáján készült.

Bári Edit
Fotók: Gibiczer Dóra (1. kép), Lakatos Krisztián (2-22. kép)

2019.05.28