544

A magyar Mán-Várhegyi Réka az EU Irodalmi Díjának idei nyertesei között


eu-irodalmi-dij-logo

Idén tizennégy, írói pályájuk elején járó szerző, köztük a magyar Mán-Várhegyi Réka nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-vel.

A díjazottakat Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter ismertette.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét.

Az Európai Bizottság 2009-ben – a Kreatív Európa program támogatásával – hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az unió minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére.

A díjazás során az országok hároméves ciklusban kerülnek sorra, évente 11-13 ország zsűrijét kérik fel a díjazandó író kiválasztására. Az érintett országok: az Európai Unió 28 tagállama (2013), az Európai Gazdasági Térséghez tartozó 3 EFTA-tag (Izland, Liechtenstein és Norvégia), az EU további tagjelölt országai (Albánia, Macedónia, Törökország, Montenegró, Szerbia), valamint az EU további lehetséges tagjelölt országa (Bosznia és Hercegovina).

Az eddigi magyar díjazottak: Szécsi Noémi (Kommunista Monte Cristo, 2009), Horváth Viktor (Török Tükör, 2012) és Szvoren Edina (Nincs, és ne is legyen, 2015).

A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a díjjal járó ötezer eurós (mintegy 1,6 millió forint) pénzjutalmat Brüsszelben. A díj kiválasztását és a díjátadó ünnepséget az Európai Könyvterjesztők Szövetsége, az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium szervezi meg.

Forrás: MTI / Wikipédia

2019.05.28