Giles Milton: A történelem bizarr lábjegyzetei

Csiszár Antal könyvismertetője

giles-milton-a-tortenelem-bizarr-labjegyzetei

Érdekes könyvet vehet kezébe az olvasó, ha rábukkan Giles Milton A történelem bizarr lábjegyzetei című munkájára. Már a tartalomjegyzék fürkészése is indokoltan kelti fel a figyelmet, hiszen csupa extrém dolgot tartalmaz: természeti katasztrófákat, szerencsétlenségeket, rejtélyes bűnügyeket, hírhedt politikai személyiségek ritkán említett rokoni kapcsolatait és számos egyéb meghökkentő furcsaságot, melyeket akár hihetetlennek is vélhetnénk, ha megbízható források nem támasztanák alá őket.

Köztudott tény például, hogy a Führer Németországban nagy népszerűségnek örvendezett a maga idejében (és sajnos mind a mai napig vannak hívei), de a könyvben egy olyan rajongóval ismerkedünk meg, aki Albion állampolgára volt… Olyan titkos háborús kísérletről is olvashatunk, amely – realizálása esetén – tömegpusztítást idézett volna elő a Reichben (anthrax bombák), de tudomást szerezhetünk a japán ballonbomba tervekről is. Szóba kerül a hitleri Németország légi büszkesége, a Hindenburg léghajó tragikus szerencsétlensége, melynek volt egy túlélője, és olvashatunk német részről elvetélt diverzánsakcióról is.

Mi volt a Titanic elsüllyedése előtt a személyzet egyik tagjának utolsó tevékenysége? Mi volt az oka Mata Hari ellentmondásos megítélésének? Miért nem hívtak időben orvot a haldokló Sztálinhoz? Hogyan pusztult el Ötzi az Alpokban 5 és félezer évvel ezelőtt? Megannyi rejtély, melyekre mind választ kapunk, ha tanulmányozzuk az ismert történész-író könyvét.

Holnapra megforgatjuk az egész világot” – ugye ismerős ez a kommunista szólam? Erre hajaz egy tudományos-fantasztikusnak mondott próbálkozás: hozzunk létre majomembert (vagy embermajmot?)! De kísérletet tettek női méh majomba ültetésére, avagy állati ondó emberbe juttatására is. Ezek természetesen mind kudarccal végződtek, de érdekes paradoxon, hogy mindez a „tudós” Sztálinnál történt – kegyvesztettségét a szovjet éra egy másik abszurditása eredményezte: a genetikát burzsoá tudománynak nyilvánították.

Férfi vagy nő? – ez a kérdés a könyv több bemutatott szereplőjénél is felmerült. Akadt olyan hölgy, aki férfi ruhába öltözve akart a fronton harcolni, de olyan is, aki női mivoltának elrejtésével kerülhette meg a Földet.

Ha a jeles krimiírónő, Agatha Christie bűnügyi történeteit olvassuk, nem árt tudni, hogy létezik egy sztori, melynek bizony ő a főszereplője: mi történhetett azon a bizonyos tíz napon, mikor az írónő eltűnt, melyről semmit sem tudunk? Ebbe a rejtélybe a kor híres kriminológusainak is beletört a bicskája, de most végre kitudódhat az igazság.

Hegymászók rejtélyes halála, vulkánkatasztrófa, titokzatos farkas vagy őskorira emlékeztető vadkutya XV. Lajos korában, a Lindbergh bébi elrablása és meggyilkolása, a Bermuda-háromszög titka – ez csak néhány a történelem majdnem száz bizarr, megdöbbentő epizódja közül, melyek úgy tűnnek, mintha egy regényíró fantáziájának szüleményei lennének, pedig megtörtént, valós események.

Egyszóval: egy nagyon színes, jól megválasztott eseteket tartalmazó összeállítás tárul elénk, ha belemélyedünk. Biztosíthatom a kedves olvasót, hogy egyszerűen nem tudja majd letenni ezen könyvet!

Csiszár Antal

2019.05.26