Textilbe varázsolt színes álmok

Németh Gizella textilművész kiállítása a győri könyvtárban

nemeth-gizella-kiallitasa

2019. május 17-én a győri könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában nyílt meg Németh Gizella textilművész (a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség tagja) kiállítása Folt hátán folt címmel.

Sokan voltak kíváncsiak – méltán – e rangos rendezvényre, a termet zsúfolásig megtöltötte a szépségre szomjazók tömege. Nem mindennapi látványban részesültek az oda látogatók: a falakon függő nagyszerű alkotások elvarázsolták őket.

Bogár Erika, a közösségi ház vezetője köszöntötte a vendégeket, Marosiné Kovács Tünde fuvolazenekara szolgáltatta a zenét, én pedig a szépség- és a művészetteremtés csodáiról szóló verseimmel járultam hozzá a rendezvény sikeréhez.

F. Csapó Irén festőművész nyitotta meg a kiállítást, majd moderátorként egy tartalmas beszélgetés keretében értően megfogalmazott kérdéseivel segítette a kiállító művészt alkotó útjának feltárásában, s hogy beavasson bennünket különleges textilképei létrehozásának titkaiba.

Németh Gizella pedagógusként kereste kenyerét, de művészete csak nyugdíjba menetele után bontakozott ki, amikor végre rendelkezésére állt a műteremtéshez szükséges nyugalom és idő. A varrással már gyermekkorában megismerkedett, babáit ugyanis saját készítésű ruhákba öltöztette. Az alkotó munka igazi szépsége később, a foltvarrók egy kiállításán ragadta meg, ahol ámulatba ejtették a textilhulladékok sokrétű felhasználásának lehetőségei, a velük létrehozott újszerű, csodálatos művészeti alkotások. Elhatározta, ő is megpróbál szépséget teremteni a különböző anyagokból. Érezte, van hozzá elegendő tehetsége, fantáziája és nagy-nagy kedve is.

Különböző módon képezte magát: grafikát, festészetet tanult, valamint csatlakozott a városunkban működő foltvarrók köréhez. Egymás után születtek szebbnél szebb alkotásai. Először csak összevarrt foltokból állította össze munkáit, később az anyagok egyedi festésével, sajátos varrástechnikával, magas művészi szinten textilképeket, használati tárgyakat készített. Több rétegben egymásra illesztett, eredetileg fehér anyagokat újszerű módon, szinte utánozhatatlan bonyolultsággal varrt össze, közben a készülő műbe az ábrázolandó motívumokat is belevarázsolva, a félig kész kompozíciót különböző színekkel megfestette. Ehhez a színfestés tudományát is el kellett sajátítania. Az így létrehozott alkotások óriási fantáziáról, forma- és színérzékről, nem mindennapi teremtő erőről, kedvről tanúskodnak. Németh Gizellának legfontosabb eszköze (mondhatni társa) a varrógépe, mellyel, a világtól elvonulva, csodákat teremt. Különleges, kiváló ízléssel elkészített ruháit ugyancsak maga varrja. Tudását, alkotó technikáját pedig tehetséges tanítványok segítésével adja tovább.

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösséghez (GYAK) történt csatlakozása új szárnyakat adott tevékenységéhez. Néhány munkáját pl. az antológiások közül Vehofsics Zsóka természetfotói ihlették. Vele és Ámonné Tóth Éva festővel közös naptár készítését tervezi.

E kiállítás igazi mélységében tárja fel Németh Gizella művészetének igazi arcát, nagyszerűségét. Feledhetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Engem e képek szépségükkel, mesteri tökéletességükkel valósággal elvarázsoltak:

Életmű-korona ím’ e textileken:
ifjúi hajnal, mélázó öregség,
ünnepi öröm,
alkonyi bú,
színpompás fonallal kivarrt ezer álom,
mely miként fecske szeli a levegőt,
szabadon csapong térben
és időben.

A megnyitó a látogatók megvendégelésével, fotózással és a falakon függő gyönyörű alkotások végigcsodálásával ért véget.

A kiállítás június 7-ig tekinthető meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában (Győr, Külső-Árpád út 6-8. sz.).

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György, a GYAK tagja

2019.05.21