Charles Lindbergh átrepülte az Atlanti-óceánt – Ezen a napon történt

Nagy Mária írása

charles-lindbergh

Charles Lingbergh óceán átszállása úttörő vállalkozás volt a repülés történetében, de már előtte is történtek próbálkozások. A történelem első motoros repülése 1903 decemberében volt, a Wright fivérek által konstruált géppel, de ez egy vakmerő vállalkozásnak bizonyult. Az amerikai pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédelmi aktivista 1927. május 20-án indult New Yorkból, hogy alig több, mint másfél nap múlva Párizsban landoljon, elsőként repülve át az Atlanti-óceánt.

Charles Lindbergh 1902. február 4-én született. Húszéves korában abbahagyta mérnöki tanulmányait, hogy kizárólag a repülésnek éljen. Az 1920-as évek elején műrepülő bemutatókkal járta Amerikát, ejtőernyős ugrásokkal szórakoztatta a közönséget, sétarepüléseket vezetett. 1923-ban vásárolt egy leselejtezett világháborús repülőgépet, beiratkozott a légierő texasi pilótaképző iskolájába, ahol egy évet tanult, és 1925-ben tartalékosi őrnagyi rangot kapott. Rövid ideig postajáratot vezetett St. Louis és Chicago között, de mindvégig az Atlanti-óceán átrepülése volt az álma.

A Raymond Orteig szállodalánc tulajdonosa 1919-ben 25 ezer dolláros, akkoriban csillagászatinak számító jutalmat tűzött ki annak, aki először repül New Yorkból Párizsba. Az Atlanti-óceánt abban az évben repülték át először, de a gép Új-Fundlandon, az Azori-szigeteken és Lisszabonban is landolt közben. Nem sokkal később két brit pilóta leszállás nélkül repült Új-Fundlandból Írországba, de a New York – Párizs távolság ennek csaknem a kétszerese.

Lindbergh repülőgépét a San Diegó-i Ryan Airlines légitársaság építette. A Spirit of St. Louis 1927. május 20-án indult New Yorkból, és az 5776 kilométeres utat Párizsig 33 óra 27 perc alatt tette meg. Az akció viszontagságos volt, Lindbergh a kimerültség miatt többször majdnem elaludt, a repülési viszonyok sem voltak kedvezőek. Saját elmondása szerint nemegyszer a hullámok felett alig néhány méterrel repült, de a szerencse mellé szegődött. Tájékozódását az egyik legelső útirány-ellenőrző műszer és egy korszerű, földi indukciójú iránytű segítette. Amikor megérkezett Párizsba, húszezres ünneplő tömeg várta; a következő napokban hatvanötezer üdvözlő táviratot kapott, és kilenc légitársaság invitálta igazgatósági tagjai közé.

Ezredessé léptették elő, nemzeti hőssé vált, Gaston Doumergue francia köztársasági elnök pedig a Becsületrend keresztjével tüntette ki. Lindbergh ezután légitársaságok műszaki tanácsadójaként dolgozott, majd a második világháború kezdetekor lemondott repülőtiszti rangjáról, de civilként segítette a katonaságot. 1953-ban Pulitzer-díjat kapott az óceán átrepüléséről szóló könyvéért. 1957-ben Billy Wilder filmet rendezett az Atlanti-óceán átrepüléséről A St. Louis-i lélek címmel, amelyben James Stewart alakította Lindbergh-et.

Charles Lindbergh nemcsak az óceánrepülésről lett híres, de még a krimiirodalomba is bekerült a neve. 1929-ben feleségül vette a milliomos Anne Morrow-t, és hamarosan megszületett kisfia, Charles Lindbergh Jr. 1932. március 1-jén a kisbaba nyomtalanul eltűnt a bölcsőjéből, miközben szülei a földszinten olvasgattak. Hatalmas erőkkel indult meg a nyomozás utána, még Al Capone is felajánlotta segítségét szabadulásáért cserébe. A gyermek eltűnése nagy port kavart fel, a média négy éven keresztül tudósított a váltságdíj-tárgyalásokról, a nyomozásról, majd a bűnösnek talált Bruno Richard Hauptmann 1936-os kivégzéséről. Az ügy a mai napig rejtélyes.

Ez a bűneset inspirálta Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen című regényét. Anthony Hopkins játszotta el Hauptmann szerepét A Lindbergh-bébi elrablása/ügye című tévéfilmben 1976-ban. A színésszel Hauptmann özvegye haláláig kapcsolatban állt, könyörgött neki, álljon ki férje mellett, Hopkins azonban nem tette, mert nem volt meggyőződve a férfi ártatlanságáról.

Charles Lindbergh 1974. augusztus 26-án halt meg a Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin, rákbetegségben. Unokája, Erik Lindbergh 2002. május 20-án, nagyapja rekordjának 75. évfordulóján és annak tiszteletére a New Spirit of St. Louis névre keresztelt Lancair Columbia 300-as gépével 17 óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, Magyar Nagylexikon Len – Mep 12. kötet. Budapest : Magyar Nagylexikon Kiadó, 2002., parameter.sk

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.05.20