Emlékezés Galgóczi Erzsébet íróra

30 éve hunyt el városunk neves szülötte

galgoczi_erzsebet_emlekezes

2019. május 20-án (hétfőn) délután több eseményből álló rendezvénysorozattal emlékeznek meg Ménfőcsanak neves szülöttéről, Galgóczi Erzsébet íróról. A programokra az irodalombarátokat és Galgóczi Erzsébet minden tisztelőjét szeretettel várják.

14 órakor megemlékezés kezdődik a Koroncói úti (ménfői) temetőben. A 30 éve elhunyt írónőt méltatja: Bősze Levente tanár, ezt követi a virágok elhelyezése Galgóczi Erzsébet sírján.

18 órakor a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri u. 90.) Szent Kristóf kápolnájának igaz története címmel Gergácz Anikó, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője tart rövid előadást.
1980-ban jelent meg Galgóczi Erzsébet Szent Kristóf kápolnája című kisregénye, ami egy pici dunántúli faluban játszódik és amelynek aprócska kápolnája titkot és kincseket rejt: hogy megmentsék, a kápolnában rejtették el a Győri Egyházmegye kincseit. A regény, amelyből rádiójáték és film is készült, igaz történeten alapult. A Magyar Rádió munkatársa, Gergácz Anikó utánajárt, mi volt a kincsek elrejtésének és megtalálásának valódi története.

Az előadást követően a Galgóczi Erzsébet kisregénye alapján készült Szent Kristóf kápolnája c. magyar filmet vetítik. Írta Galgóczi Erzsébet és Nemere László. Rendezte: Nemere László. Szereplők: Páger Antal, Bodnár Erika, Gobbi Hilda, Bács Ferenc.
Budapestről egy dunántúli faluba érkezik egy fiatal restaurátornő, a kápolna képének felújítására. A falu lakói szeretettel fogadják a megoldatlan magánélete elől menekülő festőnőt. Különösen mély kapcsolat szövődik közte és a bölcs, öreg falusi esperes (Páger Antal) között. Kettejük sorsának alakulása, változása kapcsán feltárul a festőnő magánélete, és fény derül a kápolna rejtett titkaira.

A belépés díjtalan!

2019.05.16