Új próbatermet kapott a Győri Balett


gyori-balett-probaterem-arpad-parkolohaz

Mintegy kétszáz négyzetméter alapterületű új próbatermet kapott a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház szomszédságában, az Árpád parkolóházban.

A tánc világnapja alkalmából átadott próbateremhez öltözők, balettmesteri helyiség, tea- és mosókonyha, valamint raktár és vizesblokk is tartozik, így a létesítmény összterülete mintegy négyszáz négyzetméter. A kivitelezésre a győri önkormányzat biztosított 186 millió forintot. A légcserélő berendezések és légkondicionálók mellett hűtő álmennyezetet építettek, amely hűtőfolyadék keringetésével biztosítja a terem megfelelő hőszabályozását. Szálcement erősítésű fala hangelnyelőkkel szerelt burkolatot kapott, az utcára néző fóliázott üvegfalakat szintén hangszigetelték. A padozat több rétegből áll, a legfelső réteg egy olyan balettszőnyeg, amelyet a világ számos balett-társulata használ.

Az átadóünnepségen Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy az idén negyvenéves társulat az új teremmel nyugodt körülmények között tud próbálni. A társulat világszerte erősíti Győrt és a kultúrát, megmutatja, hogy a kultúra mekkora erőt ad a magyarságnak és azt üzeni a jövőnek, hogy az ország és a város sikeres tud lenni mindenben – hangoztatta.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az új létesítmény a városnak egy újabb sikere, és az elért eredményeket és értékeket az ország számos pontján követik.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő felidézte, hogy a 260 férőhelyes, tavaly decemberben átadott parkolóházat 1,7 milliárd forintból alakították ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül kapott támogatásból, de a próbaterem kialakítását az önkormányzat finanszírozta.

Kiss János, a társulat igazgatója elmondta, hogy a hely lehetőségei miatt nem csak próbateremnek fogják használni a helyiséget. Példaként említette, hogy a június 17. és 23. között tizenötödik alkalommal megrendezendő Magyar Táncfesztivál idején a gyermekeknek mutatnak be ott darabokat, de más jellegű előadásokat is terveznek. „Az április 29-i tánc világnapja alkalmából ennél nagyobb ajándékot egy társulat sem kaphat a világon” – hangsúlyozta Kiss János. A Győri Balett korábban a színház épületében tartotta a próbákat.

Az ünnepség végén a társulat a Velekei László művészeti vezető által koreografált PianoPlays című darabból adott elő részletet.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
Forrás: MTI

2019.05.10