Vörös háború - a Tanácsköztársaság harcai

Ismeretterjesztő előadás Csanakon

csanak

Május 7-én (kedden) 17.30-kor a Ménfőcsanaki Művelődési Házban (Bezerédj-kastély; Győr-Ménfőcsanak, Győri u. 90.) Horváth Gábor hadtörténész-technikus Vörös háború - a Tanácsköztársaság harcai című előadását hallgathatják meg mindazok, akik érdeklődnek a harcászat történelme iránt.

A világháború vége Magyarország számára nem hozta el a megnyugvást, sőt a béke helyett a harcok saját területére helyeződtek át. 1919. március 20-án Fernand Vix francia alezredes jegyzékét követően a Magyar Népköztársaság Károlyi Mihállyal együtt megbukott, s másnap a szociáldemokrata-kommunista szövetség vette át a hatalmat az országban. A Tanácsköztársaság háború volt a múlt ellen, a nemzet ellen, és mindenki ellen, aki megkérdőjelezte létét és döntéseit. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy önérdekből bár, de kész volt fegyverrel útját állni a Magyarország egyre nagyobb részét megszálló Antant-erőknek. Az 1919-es Északi hadjárat a magyar fegyverek szép sikerét hozta, igaz, vörös overallban...
A belépés díjtalan.

A kép a Wikipedia szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.05.03