A RÉV Színház Pillangója nyerte a III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíját


pillango-rs9-off

A 2019. április 25. és 28. között megrendezett III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíját a KB35-RÉV-FAQ nyerte Pillangó című produkciójával. A második díjat a zsűri a HoppArt társulat Árpád – ház előadásának ítélte oda, míg a harmadik díjat a K2 Színház Hűség előadása vihette haza.

A felhívás szerint a négynapos színházi szemlén elsősorban független társulatok, színházi műhelyek, alkotócsoportok szerepeltek, összesen 17 független színházi előadást láthatott a közönség április utolsó hétvégéjén. A győri színeket a fesztivál fődíját (300 ezer forintot és fellépési lehetőséget az RS9 Színház 2019/2020-as évadában) elnyert RÉV Színház képviselte, akik a KB35 Inárcsi Színjátszó Közhasznú Egyesülettel és a FAQ Színházzal együttműködve vitték színre Henri Charriére Pillangó című önéletrajzi ihletésű regényét. Szivák-Tóth Viktor (KB35) dramaturgiai munkájának köszönhetően született meg a szöveg, Tárnoki Márk (FAQ) rendezte az előadást, és Balla Richie (RÉV) bújt a főszereplő bőrébe.

A második és harmadik helyezett előadások odaítélésén túl a zsűri – Turbuly Lilla költő, író, kritikus, Bazsányi Sándor irodalomtörténész, irodalomkritikus, esztéta, egyetemi tanár és Koleszár Bazil Péter színész, színházi rendező – döntése értelmében a legjobb színész különdíját Jászberényi Gábor vehette át a Frank Stein és a Stílgyak című előadásban nyújtott alakításáért, utóbbi a közönség szavazatai alapján közönségdíjban is részesült. A döntnökök különdíjakat is osztottak: A báb összehangolt életre keltéséért a Helytelenek társulat Szívizomjáték című produkcióját, A kifinomult humorért pedig a Scallabouch társulat Frank Stein előadását díjazták. Valamint különdíjas lett a Róza és Alfréd is.

Fotó: Olajos Ilka

2019.05.01