120 éve született Vladimir Nabokov

Nagy Mária írása

vladimir-nabokov

Vladimir Nabokov 120 évvel ezelőtt, 1899. április 22-én (vagy más források szerint április 23-án) született Szentpéterváron gazdag, nemesi családban. Édesapja maga is írt, pártot alapított; a családban fontos szerepet játszott a sport, a nyelvtanlás, így Nabokov már korán folyékonyan beszélt angolul és franciául.

Vladimir hétéves korában kezdte gyűjteni a lepkéket. Röviddel az orosz forradalom előtt jelentek meg első versei tinédzserként. 1918-ban elmenekült Szentpétervárról, a Krím-félszigeten különféle lepkefajokat vizsgált. 1919-ben családjának emigrálnia kellett, Angliában telepedtek le, ahol Nabokov a cambridge-i Trinity College-ban zoológiát, majd francia és orosz irodalmat hallgatott.

Ezután Berlinbe költöztek, itt sajnos édesapját az orosz monarchisták meggyilkolták. 1925-ben megnősült, feleségül vette az orosz zsidó származású Vera Slonyimot, házasságukból egy fiúgyermek született. Neje óriási szerepet töltött be az életében: ő volt a titkárnője, gépírónője, menedzsere, sofőrje, jogi tanácsadója.

1937-ben kiszabadult a börtönből édesapja gyilkosa, a nácizmus is erősödött, ezért először Párizsba költözött, majd Rahmanyinov segítségével New Yorkba távozott. 1940-ben az Amerikai Természettudományi Múzeumban, a következő évben a Harvard-i Állattani Múzeumban (Museum of Comparative Zoology at Harvard University) kezdett el dolgozni, és napi tizennégy órát szentelt a lepkék rajzolására. Ő volt felelős a múzeum lepkegyűjteményének megszervezéséért.

Nabokov ekkortól kezdett el angolul írni. Életében három szenvedély volt: a sakk, az írás és a pillangók. Amikor elkezdte a pillangók tanulmányozását, az álma egy új faj felfedezése volt. Mér gyermekként 1909-ben felfedezett családja birtokán egy különös lepkét, amelynek latin nevet is javasolt. Később kiderült, ezt az alfajt már azonosították Bukovinában. Később azonban már szerencséje volt: több fajt is azonosított, legismertebb a Karner kék (Lycaeides melissa samuelis), amelyet 1944-ben New Yorkban vettek fel a lepkék fajai közé.

1941-ben jelent meg első angol nyelven írt regénye, a Sebastian Knight valódi élete. 1948-tól a Cornell Egyetemen írói mesterséget és orosz irodalmat tanított. Lefordította Puskin Anyaginjét és Lermontov Korunk hősét angolra. 1955-ben jelent meg a francia Olympia Press Kiadó gondozásában a Lolita című regénye, amely magyarul Békés Pál fordításában olvasható. A regény valóságos bestseller lett.

A XX. századi világirodalomból nagyon kevés könyv vált annyira a kultúránk részévé, mint a Lolita – az a regény, amelyet először (egy prűdebb korban) meg sem akartak jelentetni a merészen szexuális tartalma miatt, és amelyet sokáig mindenféle szexuális forradalmak híres-hírhedt műveivel volt szokás egy sorban emlegetni. Két film is készült a műből, Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében. A Lolita sikere után visszatért Európába, és életét kizárólag az írásnak szentelte.

Nabokovnak sosem volt saját lakása, bérleményekben élt, és amikor 1959-ben Montreux-be költözött, inkább egy szállodai lakosztályt bérelt: a Montreux Palace Hotelben lakott feleségével haláláig. 1977. július 2-án éppen egy regényén, a Laura modelljén (The Original of Laura) dolgozott, amikor váratlanul meghalt. Maradványait elhamvasztották, majd a Montreux melletti Clarens falu temetőjében helyezték el.

Nabokov sakkfeladványokat is készített, ezek nagy részét a Poems and Problems című emigráns lap publikálta.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, cultura.hu, Nabokov, Vladimir: Szólj, emlékezet! Budapest : Európa K., 2006.

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.04.22