Komédiás beszélgetések – Találkozás Vincze Gábor Péter színész-operaénekessel

Bári Edit írása

vincze-gabor-peter

A Komédiás beszélgetések – Színházat mindenkinek elnevezésű, győri színházkedvelők számára rendezett program legutóbbi találkozójára április 17-én került sor a Komédiás Étteremben. A vendég ezúttal Vincze Gábor Péter – vagy ahogyan színházi és rajongói berkekben emlegetik VGP – volt, akivel most különlegesen szép és kerek évfordulót ünnepelhettünk.

A meghívott színművészek, rendezők, táncosok és énekesek mindig szívesen tesznek eleget az invitálásnak, mert ebben a színházművészet iránt érdeklődő „rajongói körben” egy vidám, őszinte és kötetlen délutánt tölthetnek együtt azokkal az emberekkel, akik csodálattal nézik a művészek által életre keltett produkciókat.

A beszélgetéseknek többnyire nincsen különösebb apropója, nem kötődnek aktuális előadásokhoz, egyszerűen egy megbeszélt időpontban és helyszínen találkozik a színházi világ két fontos és nélkülözhetetlen szereplője – a művész és a néző. Vincze Gábor Péter színész-operaénekes azonban idén kereken 30 esztendeje koptatja a világrengető deszkákat – estéről estére, előadásról előadásra szórakoztat, játszik és énekel.

Esztergomban született, 1985-ben a Zeneakadémia opera szakán, majd 1989-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. 1993-ig a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette, majd 1993 óta a győri színház tagja, de Budapesten és több vidéki városban is vendégszerepel. Feltűnően kellemes orgánuma miatt rendszeresen szinkronizál. Lenyűgöző alakításai mellett sokunk számára tette felejthetetlenné az Oroszlánkirály jól ismert dallamát, és amint meghalljuk a két szót, hogy „Hakuna Matata” (semmi vész vagy szép az élet jelentéssel bír), önkéntelenül dalra fakadunk. Jelenleg a Bob herceg című operettben nyújt szédületes alakítást Pomponiusként, aki néha Bob úrfi barátja, néha pedig Bob herceg nevelője.

Miről beszélgettünk Vincze Gábor Péterrel? Magától értetődően az elmúlt 30 évről, és természetesen az elkövetkező 30 évről. Számtalan emlék, sztori, színházi „baki” felidézése színesítette ezt a délutánt. Miről szól egy színművész pályafutása? Semmi másról, mint sikerekről és kudarcokról, állandó tanulásról és egy olyan útról, ahonnét soha nem akar letérni.

Vincze Gábor Péter eddigi pályafutását évente átlagosan négy bemutató – összesen már közel 3600 előadás – jellemzi. Látható volt prózai szerepekben, musicalekben, operettekben és operákban egyaránt, bizonyítva, hogy minden műfajban képes maradandót alakítani. Városunkban a 2019/2020-as színházi évadban szintén négy produkcióban élvezhetjük majd színészi játékát. Teljesen nyilvánvaló, hogy a következő 30 év sem szólhat másról, csakis jó szerepekről, sikerekről és rajongókról.

A hagyományhoz híven a jelenlévők most is meglepetéssel készültek a meghívott vendégnek, akivel fantasztikus két órát tölthettünk együtt. A 30 évre emlékezve „Oscar” szobrocskát nyújtottunk át a színművésznek, aki némi meghatottsággal fogadta a kedves ötletet. Ám a színházkedvelők kis csoportja sem távozott üres kézzel – Vincze Gábor Péter „élő adásban” prezentálta a Hakuna Matatát, amit tényleg maradandó élményként vihetünk magukkal.

És kezdődik a következő 30 év…

Bári Edit

2019.04.18