''Hegyalján innen, Sokorón túl'' népmesemondó verseny Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

hegyaljan-innen-sokoron-tul

Április 11-én 28. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” elnevezésű népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő megmérettetésen ezúttal is a győri és a Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat 1-6. osztályos korig.

A régi hagyomány fő célja nem más, mint népmesekincsünk megőrzése, értékeink bemutatása, ápolása. Az eltelt több mint negyedszázad alatt nagyon sokan vettek részt versenyzőként vagy zsűritagként a rendezvényen. A versenyt idén Szabó Jenő önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd a Marcal Néptáncegyüttes petőfis táncosai közül néhányan táncukkal színesítették a programot (felkészítőjük Klauz Balázs).

Hasonlóan az előző évekhez, most is három kategóriát állítottunk fel: az 1-2. osztályos, a 3-4. osztályos és a legnagyobbak, az 5-6. osztályos tanulók részére. A zsűri tagjai munkájukkal évről évre hozzájárulnak a színvonal fenntartásához, elnökük már több mint 20 éve Budai Ilona népdalénekes, Kossuth-díjas és Magyar Örökség-díjas tanár. Mellette ezúttal Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és Polczer Adél könyvtáros értékelte a kis mesemondókat.

Nehéz volt a döntésük, hiszen rendkívül tehetséges gyerekek jelentkeztek idén is. A magyar népmesekincs gyöngyszemeiből választottak: szebbnél szebb meséket hallhattunk, melyeket kiválóan adtak elő. Hatalmas élménnyel ajándékoztak meg bennünket, a közönség időnként tátott szájjal hallgatta őket, együtt léphettünk be velük a népmesék kapuján.

A versenyen szereplő minden mesemondó több ajándékot és emléklapot is kapott. A helyezettek értékes, szép könyvvel és oklevéllel lettek gazdagabbak. Mivel lelkes felkészítőik – pedagógusok és szülők egyaránt – szívügyüknek tekintik ezt a rendezvényt, így ezúttal is megköszöntük a munkájukat.

Idén is sok szép mesét hoztak a gyerekek, amellyel örömöt szereztek nekünk, hiszen a mese örömforrás is. Rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, segítségével gazdagodik fantáziája, képzelőereje, szókincse. A kisgyermekkor egyik legszebb mozzanata a szülővel történő esti mesehallgatás. Azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, iskolás korukra a szövegértés, a szókincs és a nyelvi fejlettség szintjén jóval megelőzik azokat a társaikat, akiknek nem volt ebben részük. A jó mesehallgatókból pedig később lelkesen olvasó gyerekek lesznek.

Kincset érő útravalót kapunk gyermekkorunkban a népmesék által. A népmese nemzeti kincsünk, ma is gyönyörű illusztrációkkal ellátott mesekönyvek jelennek meg, valamint egymás után készülnek a filmek, melyek örömöt nyújtanak nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

A jövőben is szeretnénk a hagyományoknak megfelelően megrendezni ezt a vetélkedőt, hiszen a „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny ebben az évben is élményt nyújtott mindenki számára, reméljük, felejthetetlen marad, és megőrződik a gyermekek lelkében.

A 28. „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó verseny végeredménye:

Helyezettek: 1-2. osztály
1. Szlobodnik-Rampasek Réka (Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, 2.o.)
1. Simon Laura (Richter J. Zeneműv. Bartók B. Ének-Zenei Ált. Iskola, 2.o.)
2. Gombás Janka (Écsi Petőfi S. Ált. Iskola, 2.o.)
2. Horváth Nimród (Sokorópátkai Ált. Iskola, 2.o.)
3. Kreitl Richárd (Háry László Ált. Iskola, Gyömöre, 1.o.)

Helyezettek: 3-4. osztály
1. Kungl Anna (Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Ált. Iskola, 3.o.)
2. Kudela Klára (Apor V. R. Kat. Ált. Iskola, 3.o.)
2. Gál Dániel (Győrújbaráti II. Rákóczi F. Ált. Iskola, 3.o.)
3. Keserü Izabella Lujza (Öveges K. Gyakorló Ált. Iskola, 4.o.)
3. Papatyi Kilián (Szabadhegyi Magyar-Német Két Tan. Nyelvű Ált. Iskola, 3.o.)
Különdíj:
Erlitz Hunor (Petőfi S. Ált. Iskola, 4.o.)
Csonka Balázs (Gyárvárosi Ált. Iskola, 3.o.)

Helyezettek: 5-6. osztály
1. Madarász Kristóf (Koroncói II. Rákóczi F. Ált. Iskola, 5.o.)
1. Szőke Dániel (Koroncói II. Rákóczi Ferenc Ált. Iskola, 5.o.)
2. Szentgyörgyi Liliána (Dunaszegi Körzeti Ált. Iskola, 5.o.)

Gratulálunk minden versenyzőnek, és köszönjük a felkészítőik munkáját!

Sulyok Attiláné

2019.04.16