Meghirdette a Győri Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadát


gyori-nemzeti-szinhaz

Korok és történetek címmel hirdette meg következő, 2019/2020-as évadát a Győri Nemzeti Színház. Még az összes bemutatót a 40 éves színházépületben játsszák majd, a Nagyszínházban, illetve a Kisfaludy Teremben. Az izgalmas műsortervet Forgács Péter színházigazgató és Kiss János, a Győri Balett vezetője mutatta be a sajtó képviselőinek, valamint meghívott vendégeiknek.

Az április 11-i sajtótájékoztatón köszöntötték Győr Megyei Jogú Város képviseletében Radnóti Ákos alpolgármestert, Páternoszter Piroska Polgármesteri biztost, Sándorfi Róbertet, a Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály főosztályvezetőjét, Rózsavölgyi Lászlót, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökét, valamint Hermann-né Gesztrich Nikolettát, a Kulturális Osztály osztályvezetőjét. Forgács Péter ismét köszönetet mondott Gasztonyi Lászlónak, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetőjének a Sulibérlet támogatásáért, amely a következő évadban is folytatódik.

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében a Klasszikus évad több bemutatóját dicsérte, többek között a Különös házasság és a Két úr szolgája előadásokat. A közelgő jövőről is szólt. 2020 nyarától indul a teátrum teljes rekonstrukciója. Az alpolgármester kiemelte, stabil a Győri Nemzeti Színház gazdálkodása, ehhez a költségeket a Magyar Kormány és az önkormányzat továbbra is biztosítja.

Páternoszter Piroska Polgármesteri biztos arról szólt, hogy a színház körüli régészeti feltárások tovább folytatódnak. A kiviteli tervek nyárra készülnek el, akkor írják ki a közbeszerzési pályázatot. A felújítással, a költöztetéssel kapcsolatban több mint egy éve zajlik az egyeztetés, azért, hogy a teljes rekonstrukciót követően a közönség és a társulat egy XXI. századi, modern, minden igényt kielégítő épületbe térhessen vissza.

Az új évaddal kapcsolatban Forgács Péter igazgató elmondta, hogy a darabok mindegyike egy-egy meghatározó korszakba vezet vissza. Igaz történetek ihlette darabokkal készülnek, amelyek valós eseményeket dolgoznak fel.

Meghirdették nagy sikerű nyílt napjukat, az 1 nap a kulisszák mögött IX. rendezvényét. A regisztráció április 12-én elkezdődött, bővebb információ itt található a programokkal kapcsolatban.

Idén 40 éves a Győri Balett társulata. Kiss János igazgató elmondta, 2019. november 2-án egész napos ünnepi rendezvénysorozattal készülnek, majd november 9-én debütál Velekei László koreográfiája, az Anna Karenina.

Silló István, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója és karmestere a Co-Opera társulás fontosságáról és sikeréről szólt. A sevillai borbély, a Figaro házassága után 2020-ban egy újabb Mozart művet láthatunk, Juronics Tamás rendezésében. Kiemelkedő szakmai elismerésnek tartja, hogy az opera hazájában, Olaszországban is megmérettette magát a színház zenei tagozata, hiszen március 15-én nagy sikerrel mutatták be a Figaro házasságát Verbániában.

Elfogadta a színház meghívását Bori Réka, az Elisabeth című musical címszereplője, aki a Már nem én lennék című kultikus dalt énekelte el Silló István kíséretével. Vendég volt Szemenyei János is, aki Lucheni szerepében lép majd a győri közönség elé a következő évad kiemelt produkciójában.

Kszel Attila író, rendező az ifjúsági előadások küldetését méltatta. Szórakoztató, zenés történetei elvezetnek bennünket a felvilágosodás és az antikvitás korába.

A Korok és Történetek évad bemutatói a következők lesznek 2019/2020-ban: Tasnádi István Szibériai csárdás (zenés romantikus játék), Szabó Magda Régimódi történet (családtörténet), a Győri Balett premierjében Anna Karenina, Lévay Szilveszter – Michael Kunze Elisabeth (musical), a Co-Opera társulással Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból (opera), Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté (vígjáték) és Peter Shaffer Amadeus (színjáték) a Nagyszínpadon. David Seidler A király beszéde (dráma) és Agatha Christie Váratlan vendég (krimi) a Kisfaludy Teremben, valamint Kszel Attila La Fontaine, avagy a csodák éjszakája (színmű), Kszel Attila Róma réme (zenés színmű), illetve Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom (mese) a Vill-Korr Sulibérletben ugyanott.

Forrás: Győri Nemzeti Színház

2019.04.15