I love mozi

Filmvetítések a Rómer Házban

I love mozi

A filmrajongók nem fognak unatkozni áprilisban sem, ha nem hagyják ki a Rómer Házba (Győr, Teleki u. 21.) tervezett vetítéseket. Jegyeket előre is vásárolhatnak, ami ajánlatos is, mert egyes művekre igen nagy az érdeklődés. Íme, a havi program:

2019. április 9. 17.30
Ízlés szerint Fűszerezve. Feliratos olasz vígjáték. Rendező: Francesco Falaschi. Vetítsi idő 92 perc. 12 éven felülieknek ajánlott.
Arturónak, a sikeres séfnek ismétlődő dühkitörései miatt közösségi szolgálatot kell teljesítenie: egy Asperger-szindrómásokkal foglalkozó segítő csoport tagjait kell megtanítania a főzés rejtelmeire. A húszéves Guido különleges tehetséget mutat az ízek és fűszerek iránt. Arturo magával viszi a fiút egy szakácsversenyre: a gyönyörű tájakon át vezető toscanai út során lassan kibontakozó különleges barátság gyökeresen megváltoztatja Arturo hozzáállását az életéhez...

2019. április 9. 19.30
Piedone nyomában - bővített moziváltozat. Színes, magyar portréfilm. Rendező: Király Levente. Vetítési idő 90 perc. Hat éven felülieknek ajánlott.
Király Levente portréfilmjének kibővített moziváltozata az eddigi legátfogóbb alkotás Bud Spencer életéről, aki idén lenne 90 éves. Az ennek tiszteletére 90 percesre vágott mozifilmben – amelyből természetesen az ikonikus filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, kollégái és alkotótársai, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről. A több mint négy éven át, öt országban és negyvenöt közreműködővel forgatott film egy legendás sportoló és színész teljes életművét tárja a nézők elé és kivételes személyiségének eddig kevésbé ismert oldalát is bemutatja.

2019. április 11. 17.30
Monet és vízililiomai. Színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film. Rendező: Giovanni Troili. Vetítési idő 90 perc.
Az alkotás az impresszionizmus géniuszának világába nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.

2019.04.11. 19.30
Csodálatos fiú. Amerikai életrajzi dráma. Rendező: Felix Van Groeningen. Vetítési idő 112 perc. 16 éven felülieknek ajánlott.
David Sheff újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd.
A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját, és új családja életét pusztán azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában?

2019. április 14. 15.00
Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat. Színes, magyar animációs film, természetfilm. Író: Bálint Ágnes, Kertész György. Rendező: Haui József, Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba. Vetítési idő 72 perc.
Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók). Az 1983-ban készült egész estés rajzfilm digitálisan felújítva kerül a mozikba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és környezetünk védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

2019. április 14. 17.00
Egon Schiele: A halál és a lányka. Feliratos osztrák-luxemburgi életrajzi film, német nyelven. Rendező: Dieter Berner. Vetítési idő 110 perc. 12 éven felülieknek ajánlott.
A 20. század elején Bécs egyik legizgalmasabb művésze Egon Schiele volt. Életét és munkáit az erotika és az elmúlás alakítják, éppen ezért a maga korában festményeit olyan botrányok övezték, hogy bíróság elé is állították. Úgy gondolták, Schiele radikális festményi ronthatják Bécs társadalmi megítélését, de merészebb kollégái, mint Gustav Klimt, és a sok művészeti ügynök már akkor érzékelték kivételességét.
Két nő határozta meg munkásságát (és az életét): húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lány című híres festményével tett hallhatatlanná.

2019. április 14. 19.30
A 64-es betegnapló. Dán-német misztikus thriller. Rendező: Christoffer Boe. Vetítési idő 119 perc. 16 éven felülieknek ajánlott.
Munkások egy lakás falának bontása során szörnyű felfedezést tesznek: egy titkos szobában három mumifikálódott holttestre találnak. Az ügyet a Q-ügyosztály nyomozói, Carl Mørck és Assad kapják. Hamarosan rájönnek, hogy a szálak Sprogø szigetére vezetnek. A sziget hírhedt kórházában egykor nőket sterilizáltak, gyakran erőszakkal. Az egykori rémségek azonban nemcsak a három holttesttel vannak összefüggésben, a nyomozás további sötét titkokra is fényt derít. Mørck és Assad az egyik legnagyobb kihívásukkal néznek szembe, amikor az ügy végére próbálnak járni.
A 64-es betegnapló Jussi Adler-Olsen világhírű bestsellerének adaptációja. A film a Magyarországon is nagy sikerrel bemutatott Nyomtalanul, Fácángyilkosok és Palackposta után a dán író Q-ügyosztály szériájának negyedik moziadaptációja.

2019. április 18. 17.00
Mindenki tudja. Spanyol-francia-olasz film. Rendező: Asghar Farhadi. Vetítési idő 132 perc. 16 éven felülieknek ajánlott.
A feszes thrillerben Laura (Penélope Cruz) testvére esküvőjére utazik vissza családjával Buenos Airesből spanyolországi szülőfalujába. Az este során azonban olyan események történnek, amelyek alaposan felforgatják az életét, és választás elé kényszerítik férje (Ricardo Darín) és egykori szerelme (Javier Bardem) között.

2019. április 18. 19.45
Gettó Balboa. Magyar dokumentumfilm. Rendező: Bogdán Árpád. Vetítési idő 90 perc.
Szabó Zoli (21) 6 éve bokszol Sipos Misi (60) felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. 10 éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt Misire, aki az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: boxolni tanítja őket. Zoli apjával, mostoha-anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Ablakukból a kerület egyik leghírhedtebb utcájára látni rá. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi barátsága és segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi box világáig követi a két főszereplőt. Egy inspiráló mai történet a lehetőségekről, kitartásról, fontos döntésekről és a kitörésről.

2019. ÁPRILIS 30. - A MAGYAR FILM NAPJA A RÓMER HÁZBAN:
2019. április 30. 17.00
Egy nap. Magyar játékfilm. Rendező: Szilágyi Zsófia. Vetítési idő 99 perc. 12 éven felülieknek.
Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

2019. április 30. 19.00
Rossz versek. Magyar vígjáték. Vetítési idő 97 perc. 12 éven felülieknek.
Vendégünk: Reisz Gábor, a film rendezője és egyik főszereplője
A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan alkotóinak legújabb filmje!
A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs.
Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

2019.04.09