Jubileumi KASZT tíz versenydarabbal

Látható lesz a győri RÉV Színháztól a Pillangó is

kaszt

Tíz előadás került be az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába, a május 30. és június 2. között rendezendő fesztiválon két határon túli színház is részt vesz – hangzott el a mecseki településen tartott sajtótájékoztatón.

Pataki András fesztiváligazgató bejelentette: idén 75 produkcióból választotta ki azt a tíz előadást, amely részt vesz a találkozón a minőségi kínálat, műfaji sokszínűség jegyében. A magyar és világirodalom ismert művei mellett kortárs szerzők művei, kísérleti produkciók is helyet kaptak a kínálatban. A nézők találkozhatnak olyan csoportokkal, amelyek az elmúlt esztendőkben már részt vettek a fesztiválon. Ilyen lesz például a tavalyi fődíjnyertes celldömölki Soltis Lajos Színház, a társulat, most Szigligeti Ede A cigány című előadással érkezik Komlóra. A körmendi Kastélyszínház Társulat Jordi Galcerán drámáját, A Grönholm-módszert adja elő. A győri RÉV Színház és az inárcsi Kb35 csoport koprodukciójában Henri Charriére Pillangó című művéből készült monodráma is megtekinthető lesz a találkozón, amelyre meghívást kapott a székesfehérvári Szabad Színház is, ők Mikä Myllyäho Káosz című darabját mutatják be. Veszprém megyét három produkció képvisel: a Pápai SK Társulat Neil Simon Furcsa pár klasszikusának női változatával és David Grossman Egy ló besétál a bárba címet viselő produkcióval lép a közönség elé, Veszprémből pedig az Alig Színpad érkezik a mecseki városba, Zalavári András Mese, mese átka egyszemélyes produkciójával.

A fesztivál programjába két határon túli színház került be. A romániai Bihar megyéből, Érmihályfalváról a Móka Színjátszó Kör Molnár Ferenc művéből készült A császár előadással vesz részt a versenyben, a szlovéniai magyarok központi településéről, Lendváról érkező LESzSzTársulat pedig Rideg Sándor klasszikusát, az Indul a bakterházat hozza a seregszemlére. A házigazda Komlói Súgólyuk Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára vígjátékával vesz részt a versenyben.

A fesztiváligazgató hozzátette: tavaly a kiegészítő programokkal együtt a fesztivál nézőszáma meghaladta az ötezret, s ebből 2400-an nézték az előadásokat, amelyek telt ház előtt zajlottak. A csoportokat idén is szakmai zsűri értékeli.

kaszt

Dr. Hoppál Péter, a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a KASZT lebonyolításához idén 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, további 2 millió forintot a pedig a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága. Ahogy megfogalmazta: az esemény magas színvonalú előadásaival, színvonalával a magyar nyelven játszó amatőr színházi fesztiválok első számú Kárpát-medencei rangos seregszemléjévé vált a szakma visszajelzések szerint. Ez köszönhető azoknak, akik létrehozták és évről évre újraálmodják a seregszemlét, dolgoznak azért közösen, s mindez találkozott a komlóiak szeretetével, lelkesedésével. A kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos úgy érzi, a KASZT a kulturális alapellátás programjának egyik értékteremtő ünnepe.

Polics József, az esemény fővédnöke, Komló polgármestere hozzátette: nagyon büszkék arra, hogy elérkezhettek ehhez a kis jubileumhoz, az ötödik találkozóhoz. A fesztivál sikertörténete egyben a település fejlődésének is egy része. A város, az itt élők meg tudták mutatni, milyen gazdag, értékes, kulturális élet folyik a településen, ahol jó élni. A város képes minőségi, rangos színházi fesztiválnak otthont adni, színvonalasan vendégül látni sokakat határon innen és túl, és akik itt az elmúlt esztendőkben megfordultak, mind vitték a hírét Komlónak.

Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője nagy örömmel tekintett vissza arra, hogy a 2015-ben megálmodott fesztivál igazi csapatmunkával, összefogással elérkezett az első ünnepi mérföldkövéhez. Idén a versenyprogramok mellett is szeretnék igazi fesztiválvárossá varázsolni Komlót, s a hagyományos off-programokkal, azaz kiegészítő rendezvényekkel várják a nézőket. Tartanak családi napot, gyermekeknek előadásokat, fellépnek helyi zenekarok, művészeti csoportok, s érkeznek majd olyan előadók, akik az elmúlt években vendégeik voltak. Így jön Feke Pál, meglepetés vendégek, és szeretnének igényes jazz-produkciókat meghívni.

Varga Róbert

2019.04.09