Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 9.

Szirén workshop

konyvtar-pedagogiai-muhelymunka

A győri könyvtárostanárok Könyvtár-pedagógiai műhelymunka sorozatának kilencedik állomására a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Könyvtárában került sor március 22-én, ahol a vendég külső előadóként Mohai Lajos volt, a Szirén Integrált Könyvtári Rendszer gazdája, fejlesztője. A program a győri Pedagógiai Oktatási Központ tavaszi szakmai programjának is részét képezte.

Pénteken délelőtt találkoztunk a Kazinczy Gimnázium könyvtárában. Az előadó előre jelezte, hogy nem prezentációt szeretne tartani, hanem az iskolai könyvtárakban a program használata során felvetődő meglátások, illetve problémák megválaszolását tartja elsődlegesnek. Ennek megfelelően a résztvevők előre összeírt kérdésekkel érkeztek.

Több kolléga jelezte még a szervezés során, hogy állományellenőrzés előtt állnak, így kértük a fejlesztőt, hogy ezt a témát járja alaposan körbe. Így a programot ezzel kezdtük, s már menet közben vetődtek fel kérdések, ami azt mutatta, érdemes volt helyt adni ennek a programnak, hiszen régen járt Mohai Lajos Győrben, és az eltelt idő alatt több programfrissítés is történt.

konyvtar-pedagogiai-muhelymunka

A továbbiakban szóba kerültek a kölcsönzéssel kapcsolatos problémák, a vonalkódos kölcsönzés lehetőségei. Felmerült a diákigazolvány olvasójegyként történő használata, ami azért is praktikus, mert fényképes, a tanulóknál szinte mindig zsebben van.

Volt szó a törlésekről is. Mi történik, ha forráspéldányt kell törölnünk? Nem gond, mert a program automatikusan másik példányt jelöl ki forráspéldánynak.

A program készítője felhívta a figyelmet arra, hogy fontos az állomány tömörítése, melyet időközönként érdemes elvégezni, legalább évente egyszer. Ezáltal a program gyorsabban dolgozhat, hiszen nem kell akkora adatállományt mozgatnia.

A részt vevő könyvtárostanárok több ötletet is felvetettek a fejlesztőnek, ami a program használatát gyorsabbá, biztonságosabbá teheti. Mohai Lajos jogosnak és jó gondolatnak tartotta ezeket, s kérte, írják meg neki, hogy ezeket a kicsinek tűnő, de a gyakorlatban a munkát nagyban segítő ötleteket beépíthessék a Szirénbe.

A visszajelzések alapján mondhatom, hogy a 2 és fél órás találkozó mind a felhasználók, mind a fejlesztő számára gyümölcsözőnek bizonyult.

konyvtar-pedagogiai-muhelymunka

(Ez az írás a szakmai beszámoló rövidített változata, aki érdeklődik a részletes szakmai beszámoló iránt, a neva.konyvtar@gmail.com e-mail-címen jelezheti, és elküldöm neki.)

Nagy Éva Ildikó könyvtárostanár (összefoglalta Magdics Erika könyvtárostanár)

A könyvtár-pedagógiai műhelymunka korábbi programjai:
József Attila élete, szerelmei hagyományos könyvtári eszközökkel és adatbázis kereséssel
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárának programjai
Ismerkedés az online katalógussal
Dokumentumismeret bemutatóóra
Bagoly mondja… vetélkedő 2018
Web 2.0-ás könyvtári alkalmazások, e-Hírharang, Inkscape plakáttervező program
Játékos könyvtári délután – Mátyás király szellemében
Fiókkönyvtár látogatás Ménfőcsanakon

2019.04.08