Újabb siker a Krúdyban

Lesefüchse International német nyelvű olvasási verseny

szell-veronika-bitai-judit

2019. március 29-én került sor a Lesefüchse International nemzetközi olvasásverseny országos fordulóira, melyeknek idén a budapesti Deutsche Schule adott helyszínt. A győri Krúdy Gyula Középiskola 10.I osztályos tanulója, Széll Veronika első helyezést ért el (felkészítő tanár Bitai Judit), és így továbbjutott a szeptemberben Berlinben megrendezésre kerülő nemzetközi fordulóba.

A versenyt a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA) szervezi, a DSD nyelvvizsgákban részt vevő közép- és kelet-európai középiskolák számára. A krúdysok már hosszú évek óta minden tanévben részt vesznek ezen a megmérettetésen, melynek célja az ismerkedés a kortárs német ifjúsági irodalommal, az olvasás népszerűsítése, a beszéd- és vitakultúra és természetesen az ezekkel összefüggő idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése.

A felkészülés már júniusban elkezdődött. Négy ifjúsági regényt kaptunk kézhez, közülük egy volt az előző évi versenyzők által legjobbnak ítélt Der Drohnenpilot, Torsten Nesch könyve, valamint további három mű: Dorris Dörrie: In einem fremden Wald, Marlene Röder: Cache, Tamara Bach: Vierzehn című regényei.

Közös bennük, hogy szereplőik a verseny résztvevőihez hasonlóan tizenéves fiatalok, akik küzdenek életük kisebb-nagyobb problémáival, a felnőtté válás feladataival, önmagukkal. A művek tartalmának alapos megismerése után azok témáit beszélgettük át a versenyre készülő három, 10.I osztályos tanulóval: Kránitz Katával, Liebermann Alexandrával és Széll Veronikával. Hetente egyszer találkoztunk nyolcadik órában, a verseny előtti néhány héten, hetente többször is.

A tanulók egy-egy választott könyvről prezentációt készítettek, és ezt németórán társaiknak is előadták. Februárban került sor az iskola hagyományos idegen nyelvi felolvasó napjára, melynek keretében más osztálybeli tanulóknak is bemutatták a négy művet. A felkészülés utolsó szakaszában több szempontú értékelés alapján úgy döntöttünk, hogy Széll Veronika képviselje iskolánkat a márciusi országos fordulón. Liebermann Alexandra és én elkísértük Veronikát, és nagyon szurkoltunk neki. :)

szell-veronika

A versenyre 11 magyarországi DSD-iskola küldte el diákjait, ők délelőtt három csoportban vetélkedtek: röviden be kellett mutatniuk a négy kijelölt könyvből egy választottat, majd a könyvek témáival kapcsolatos beszélgetés, vita következett. Fontos volt megmutatniuk, hogy alaposan elolvasták a műveket, és személyes véleményt is sikerült kialakítaniuk a bennük szereplő témákkal kapcsolatban. Hat tanuló jutott tovább a délutáni második fordulóba, itt még alaposabban járták körül a témákat. Győztesként végül Széll Veronika került ki a Lesefüchse International országos fordulójában, aki így képviselheti hazánkat szeptemberben a berlini nemzetközi fordulón. Gratulálunk!

Bitai Judit

2019.04.05