Andrew Lloyd Webber: Love Never Dies

tmoni zeneajánlója

andrew-lloyd-webber-love-never-dies

A Love Never Dies (A szerelem halhatatlan) minden idők talán legismertebb musicalszerzője, Andrew Lloyd Webber egyik legnépszerűbb művének, Az operaház fantomjának a folytatása. Az angol zeneszerző rengeteg kitüntetése, díja és lovagi címe mellé megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, bizonyítva a magyar közönség osztatlan tiszteletét és lelkesedését.

A szerelem halhatatlan nem akkora durranás ugyan, mint előzménye, de egy nagyon jól sikerült musical, mely ott veszi fel a fonalat, ahol Az operaház fantomja abbahagyta: a párizsi tűzvészből nem került elő a Fantom, s továbbra is segítőtársakkal dolgozik: Madame Giry és Miss Giry segítségével új életet kezd Amerikában. Fantasma nevű sikeres szórakoztató világával mégsem boldog, hiszen nincs vele szerelme, Christine. A lány, aki mást választott, akiből ünnepelt sztár, szerető feleség és anya lett… Aki éppen Manhattanbe érkezik a családjával… A Fantom azonnal akcióba lép, s hamarosan megjelenik egy visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat, párviadalok fokozzák az érzelmeket, régi és új titkok bukkannak fel, s előkerül a teljes színészi eszköztár: borzongató megjátszások, számítások viszik előre a cselekményt a váratlan fordulatot tartogató vég felé…

A felütés abszolút hatásos, jól vannak elhelyezve a kulcsdalok, és összességében méltó folytatása a halhatatlan Fantomnak. Nem múlja felül nagy elődjét, de minden ízében (érzelem, történet, zene) illeszkedik hozzá. A mű lendületesebb, dallamosabb (mondhatnám, populárisabb), mint az előzménye.

A The Coney Island Waltz kellemes felvezetés, lendületes és érzelmes, ezt hallván fordulatos és izgalmas cselekményre számíthatunk – s nem is csalódunk. A Heaven By The Sea és az Only For Him / Only For You zeneileg egy kicsit csalódás a kezdethez képest, de ebbe a populárisabb musicalbe még belefér. A The Aerie-ben azonban már érzékelhető a történet valódi komolysága és drámaisága. Jó választásként a ʼTil I Hear You Sing volt a marketingdal, mellyel propagálták a művet, sokféle érzelem kumulálódik benne, és a zenéje is rendkívül slágeres. Sok a párbeszéd a dalokban – főleg a Christine Disembarks-ban és a What a Dreadful Town!-ban. Angolul tudók ezt igencsak élvezhetik.

A Beneath a Moonless Sky egy szerelmes duett: a Fantom és Christine kettőse, a ʼTil I Hear You Sing után ez a második csúcspontja a darabnak. Érezhető a kettősség: a vonzódás és a távolságtartás a két főszereplő között. A Devil Take the Hindmost a Fantom és Christine férje, Raoul közti rivalizálást mutatja be. Szinte tapintható a feszültség a két férfi között. A Before the Performance a négy főszereplő (Fantom, Christine, Raoul, Gustave) közös dala, érzelmes és megható. A lemez címadó szerzeménye, a Love Never Dies leképezi Christine szerelmi életét. Lírikus, igazi musical-nóta, nem véletlenül viseli a zenemű címét is.

A CD eléggé dinamikus, sokféle érzelmet vonultat fel, és nincs híján drámaiságnak sem. Nem közelíti meg ugyan a nagy előzmény színvonalát, de slágeres, fülbemászó musical dalokban nincs hiány.

tmoni

Forrás: Rock diszkont, music.hu, e-kultura

2019.03.29