IZP fesztivál a Vaskakasban

Galambos Krisztina írása

izp-fesztival-vaskakas-babszinhaz

Az IZP, vagyis Imre Zoltán Program 2017-ben indult azzal a céllal, hogy támogassa a magyarországi táncművészet fiatal koreográfusait, előadóművészeit. A program Imre Zoltán (1943-1997) Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus szellemiségét idézi, melyet komplexitás és nyitottság jellemzett. Március 21-én a Vaskakas Bábszínházban a „minifesztiválon” Grecsó Zoltán (balra), valamint a Ziggurat Projekt előadásaira került sor (jobbra).

Imre Zoltán koreográfusi tevékenysége mellett zongorázott, novellákat írt, kerámiákat készített, Londonban elvégezte a filmakadémiát, de azt is rendkívül fontosnak tartotta, hogy segítse a pályakezdő, fiatal művészeket. Az IZP alapötlete Bozsik Yvette, Pataki András és Kiss János nevéhez fűződik, részleteit a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészet Kollégiuma dolgozta ki. A kezdeményezés kiemelten támogatja a társművészetekkel közös együttműködésből születő új táncművészeti produkciókat, illetve a szakmai konferenciákat is. Továbbá az ifjú művészek számára lehetőséget biztosít a nemzetközi színtérre való kijutáshoz.

A programban résztvevők munkáját neves táncművészek és koreográfusok mentorálták, többek között Bodor Johanna, Barta Dóra, Velekei László, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Duda Éva, Goda Gábor. Az elkészült darabokat budapesti és négy vidéki helyszínen láthatta a közönség. Így jutott el a program 2019. március 19. és 23. között a Vaskakas Bábszínházba. A mini táncfesztiválon bemutatkozott koreográfusok és műveik: Sebestyén Bálint – Győri Balett: Antigoné; Szeri Viktor: Melinda álma / Ujszászi Dorottya: I hear you; Grecsó Zoltán: Dadogó szimfónia / Ziggurat Projekt: Légszükséglet; Gera Anita: Image / Katonka Zoltán: Enigma; Halász Gábor: Immortel / Tókos Attila – ifj. Zsurafszky Zoltán: Közelítés.

Március 21-én került sorra Grecsó Zoltán Dadogó szimfóniája és a Ziggurat Projekt Légszükséglet című koreográfiája. Előbbi Esterházy Péter Oratorium Balbulum című drámájának sajátos, érzéki olvasata, melyben keveredik a múlt és jövő. Van-e értelme a megkésett próféciának, hiszen mire kinyilatkoztatásra kerül, az már be is következett. Az előadók Bagi Anna, Dömölky Dániel, Mikó Dávid, Tóth Réka Ágnes és Zsalakovics Anikó voltak.

A formabontó előadásokon a közönség is szerephez jutott, akik a színpadon babzsákokon, székeken kaptak helyet. A Ziggurat Projekt koreográfiájának inspirációját a szabadtüdős merülés és annak teljes kiszakadás érzése adta. A nézőket is cselekvésre bíró, összművészeti darab egy olyan térbe invitálta a szemlélőket, melyben mozgás, interaktív technológia, vizualitás és hang egyszerre épít fel egy különleges világot. Ennek megteremtésében külön hangsúlyt fektettek a tánc és a digitális művészetek kapcsolatára. Az előadók, alkotótársak Bot Ádám, Lakatos-Varga Boglárka, Alexandra Mireková és Barbara Rusnáková voltak.

Galambos Krisztina
Fotók: Dadogó szimfónia – Vaskakas Bábszínház (1-2. kép)
Légszükséglet – Csányi Krisztina (1-3. kép), Gombos Zsolt (4. kép), Kővágó Nagy Imre (5-6. kép), Zellei Boglárka Éva (7. kép)

2019.03.28